aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: a legnézettebb sci-fik magyarországon #20-11 Takács Máté
2013. május 17. 17:54:00

Kategória: film 17 komment

James Cameron, Michael Crichton, Peter Hyams, George Lucas, Steven Spielberg: nagy science fiction-művelők gyűltek össze a műfaj hazánkban legnagyobb érdeklődést kiváltó darabjairól számot vető listánk utolsó előtti felvonásában, s sokuk már nem először teszi tiszteletét. Az elemek között messzi-messzi galaxisok, rossz nevű bolygók, rakoncátlan robotok, sorsfordító utazások: egymillió nézőn innen és túl, íme a legnézettebb sci-fik Magyarországon, a huszadiktól a tizenegyedik helyezettig.

(a legnézettebb sci-fik Magyarországon #50-41)
(a legnézettebb sci-fik Magyarországon #40-31)
(a legnézettebb sci-fik Magyarországon #30-21)

top_sf_title_20.jpg

20. Star Wars II. rész: A klónok támadása [Star Wars: Episode II - Attack of the Clones] (2002)
nézőszám: 812.130
mozistart: 2002. május 16.
forgalmazó: InterCom

A csillagháborúk átmeneti szünete, azaz három év alatt nagyot változott a mozivilág; ennek legszembetűnőbb jele, hogy míg a Baljós árnyakra négy hónapot kellett várnunk, addig a folytatás nemes egyszerűséggel az első világpremier volt a hazai piacon – legalábbis, ami a nagy stúdiófilmeket illeti. A klónok támadása töménytelen mennyiségű fantasy és science fiction-elemet sűrített magába, látható igyekezettel kompenzálva elődje mesélgetősségéért, s ugyan a kritika és nagyjából a nézők is jobban fogadták, a Baljós árnyak ártalmai meglátszottak az elmaradozó bevételeken, na és persze, nem tudta megismételni a három évvel korábbi hírverést és felfokozottságot. Észak-Amerikában 38.68%-kal kevesebb jegy fogyott a II. részre, míg nálunk ez az arány 32.1%-on alakult, szóval a hazai rajongók kitartóbbnak bizonyultak, mint amerikai társaik. A klónok támadása 2002 leglátogatottabb bemutatója lett, és az azóta elröppent tizenegy év folyamán is csupán egyetlen film bírta felülmúlni.

érdekesség | Legtovább a Hollywood Multiplex Lurdy Ház játszotta a filmet: az első vetítés 2002. május 16-án 11.45-kor volt, az utolsó pedig 2003. március 30-án 11.00 órakor.

top_sf_20.jpg
19. Terminátor - A Halálosztó [The Terminator] (1984)
nézőszám: 898.123
mozistart: 1988. május 26.
forgalmazó: Mokép

Arnold Schwarzenegger mindjárt legjobbjával mutatkozott be a magyar mozinézőknek. Jövőből érkező gyilkológép-robotemberként, röviden Halálosztóként (akkor még nem képezte a magyar cím részét a "Terminátor") teljes mértékig megtestesítette a '80-as évek szuperprodukcióiról alkotott honi elképzeléseket, lévén aligha tettek különbséget akkortájt low budget és nagy költségvetés között, ha hollywoodi termékről volt szó. A Terminátor-franchise mély gyökeret eresztett Magyarországon, hiszen a már más rendszerben, más körülmények között érkező folytatás is alaposan megdolgoztatta a népeket, ha ismételni nem is tudott végül. Ezzel ugyan, hogy az első rész (amely amúgy minden idők negyedik legjobb SF-je) jelenti a széria csúcspontját, eltérünk az általános rendtől, ám Arnie mind a három saját epizódját az ötven legnézettebb sci-fi közé juttatta, három különböző évtizedben. Ez igazán figyelemreméltó eredmény.

érdekesség | A film bevétele 32.567.571 forint volt.

top_sf_19.jpg
18. Gyilkos bolygó [Outland] (1981)
nézőszám: 899.865
mozistart: 1983. augusztus 11.
forgalmazó: Mokép

Kiábrándító jövőkép a Jupiterről, pontosabban egyik holdjáról, az Ióról: a Naprendszer meghódítása nem járt nagy felfedezésekkel, csupán kiterjesztette a földi lét mókuskerekét: ércbányászat folyik jómunkásemberekkel, és egyre több halott jómunkásemberrel. Sean Connery lép a tettek mezejére, és vizsgálódása, ahogy az lenni szokott, nyugtalanító dolgokra derít fényt. Peter Hyams nevével nem először találkozunk listánkon (ami azt illeti, nem is másodjára), és ha nem is kapott soha valódi elismerést a fickó, jó pár science fiction történettel járult hozzá a filmtörténelemhez. A Gyilkos bolygóból nem vált klasszikus, még csak igazán ismert darab se, de már csak a "Délidő az űrben"-koncepció miatt is érdemes a figyelemre. Harminc évvel ezelőtt eme párhuzam nélkül, viszont az akkorra már nagyon jól ismert Connery jelenlétével, bombasztikus magyar címével és kozmikus helyszínével könnyen hívta fel magára a nézők figyelmét. Tán még az sem kizárt, hogy arányaiban nálunk aratta a legnagyobb sikert a világon.

érdekesség | A bemutató évében 2585 vetítést tartottak a filmből, s átlagosan 205 néző jutott mindegyikre.

top_sf_18.jpg
17. Támadás a Krull bolygó ellen [Krull] (1983)
nézőszám: 927.354
mozistart: 1986. augusztus 14.
forgalmazó: Mokép

Galaktikákon át hódító gonosz, jóslat, királyság, elrabolt hercegnő, törvényenkívüli hősök, boszorkányok, szörnyek, harcosok, csodafegyver, küldetés. A Columbia Pictures filmje ellőtte a fantasy minden elemét, vélhetően abban a reményben, hogy egy új Csillagok háborúja születésének lesznek majd tanúi. A brit-amerikai koprodukcióban készült, ambiciózus kalandfilm azonban leszerepelt az amerikai kasszáknál; A Jedi visszatért tizedik hete játszották, mégsem tudott elé kerekedni a toplistán a premierkor. Nálunk ugyanakkor nem ütközött ilyesféle ellenállásba: 1986-ban még nem akadt túl sok kihívója, és az igazság az, hogy története még ma is megmozgatja a fantasztikus történetek kedvelőinek fantáziáját; így végképp nem csoda, hogy azon filmek csoportját gyarapította, ami sokak ifjúkori mozizásában jelentett meghatározó pontot.

érdekesség | A Pesti Műsor korabeli tartalomismertetője: "Csodás lényeket felvonultató sci-fi-szuperprodukció, amelyben az ifjú herceg kis csapata élén szembeszáll az agresszor Szörny seregével."

top_sf_17.jpg
16. A bolygó neve: Halál [Aliens] (1986)
nézőszám: 944.541
mozistart: 1988. április 21.
forgalmazó: Mokép

A lényeges elemekből még többet felvonultató folytatások egyik első képviselőjét jelentette A bolygó neve: Halál a magyar mozikban, ám a megszaporodott idegen lények csupán az egyértelmű velejárói voltak Ellen Ripley megpróbáltatásai továbbfűzésének. Mégse mondhatnánk, hogy túl sokat számított az egészen új műfaji és rendezési vonal a közönség bevonzásában, de bizalmuk megszilárdításában annál inkább. Az Alien-franchise ugyanis még negyed évszázaddal később is él és virul, erre határozott bizonyítékot jelent a Prometheus kedvező fogadtatása hazánkban. Hazánkban, ahol James Cameron-mérgezésben szenvedhettek a filmbarátok, hiszen egy hónapos különbséggel mutatták be minden idők 23. legjobb sci-fijét és A Halálosztót. Még jó, hogy nem ragadt rá a rendezőre ez az ominózus szó, és így megúsztuk a "True Lies - Két halál között" vagy a "Titanic - A halál hajója" címeket.

érdekesség | Függetlenül sikerességüktől, A végső megoldás: halál (360.224), az Alien 4: Feltámad a halál (347.224) és a Prometheus (224.001) együttes nézettsége sem éri utól A bolygó neve: Halálét.

top_sf_16.jpg
15. Jurassic Park (1993)
nézőszám: 970.574 (950.346 + 20.228)
mozistart: 1993. szeptember 24. / 2013. május 2.
forgalmazó: UIP-Duna Film

Ki tudja, mi történik, ha két faj, amit 65 millió évnyi evolúció választ el egymástól, találkozik? A tudós szereplők e baljós kérdésére a válasz: egy jó mozi. Steven Spielberg már akkor tudta ezt, mikor Michael Crichton még javában írta az Őslényparkot, és annak ellenére, hogy gyors tempóban, több nappal a kijelölt forgatási naptár lejárta előtt készült el minden idők 31. legjobb sci-fije, cseppet sem összecsapott munka; ellenkezőleg: követendő példa volna a mai blockbustergyárosoknak. Az egymilliárd dolláros globális bevétel első komoly megpályázója népszerűvé tette a dinoszauruszokat a gyerekek körében, megdobta a régészetet tanulók számát, forradalmasította a trükktechnikát, amivel sok filmest bátorított nagyszabású projektjük elindításában (például Lucast az újabb Star Wars-trilógiát illetően). A tudományt kifejezetten alapul vevő fantasztikus film sikerének záloga, hogy bár Crichton műve nem épp gyerekkönyv, Spielberg családi mozit faragott belőle, a maga rémisztgető módján; itthon sem tekintettek rá másképp, hiszen a hivatalos korhatár úgy szólt: 10 éven aluliak csak szülői kísérettel látogathatják.

érdekesség | Ez volt az első film, melynek bevétele meghaladta a 100 millió forintot.

top_sf_15.jpg
14. Harmadik típusú találkozások [Close Encounters of the Third Kind] (1977)
nézőszám: 1.053.235
mozistart: 1981. április 9.
forgalmazó: Mokép

Idegen égi jelenségeket észlelő hétköznapi emberek, a kormány elterelő hadműveletei – mindez csupán kötelező kelléke a Földre látogató űrlények köré épülő sci-fiknek, Steven Spielberg azonban új megvilágításba helyezte a megfáradt filmtípust: barátságos szándék és a legteljesebben lezajló kapcsolatfelvétel tette az ufókat szeretni való lényekké, miközben a fél világ megbizonyosodhatott róla, milyen fontos munkát is végeznek a magyar zeneszerzők, és milyen szépet a magyar operatőrök. A Harmadik típusú találkozások ugyan a top 10-be sem fért be itthon bemutatója évében (Piedone, Vuk vagy éppen Ötvös Csöpi is megelőzi), és a mai közönség is hajlamos megfeledkezni róla, A függetlenség napja bemutatójáig, vagy talán még azóta is a legteljesebb ufós moziként tekinthetünk minden idők 38. legjobb sci-fijére.

érdekesség | A film magyar moziplakátja.

top_sf_14.jpg
13. Gyilkos robotok [Runaway] (1984)
nézőszám: 1.057.986
mozistart: 1987. február 19.
forgalmazó: Mokép

Akár egy mosógép vagy egy hajszárító, a jövőben robotok könnyítik meg az ember dolgát, s külön rendőri egység létezik a meghibásodó géplények kezelésére. Eme unalmasnak vélt melót látja el a hawaii ingétől és narrációjától átmenetileg szabadult Tom Selleck. Michael Crichton író-rendező azonban nagyon szeretett rámutatni, milyen könnyen kicsúszik az irányítás az ember kezéből (listánk eddig helyezettjei, a Jurassic Park és a Szupermodell mellett a Feltámad a vadnyugat is jó példa erre), úgyhogy szembesíti szereplőit az első robot által elkövetett gyilkossággal. Ez még 2004-ben is fejtörést okozott egy olyan veterán felgöngyölítőnek, mint amilyen Will Smith, úgyhogy Sellecknek húsz évvel korábban meg aztán pláne meggyűlik a baja. A magyar cím ugyan triviális, legalább nem tartja homályban az érdeklődőt úgy, mint az eredeti, és hát meg is tette hatását, erről tanúskodik a milliós nagyságrendű látogatószám eme toldozott-foldozott semmiségnél.

érdekesség | Észak-Amerikában az akkori lakosság 0.8%-a látta a filmet, míg Magyarországon több mint 10%-a.

top_sf_13.jpg
12. Vissza a jövőbe [Back to the Future] (1985)
nézőszám: 1.081.909
mozistart: 1987. október 15.
forgalmazó: Mokép

Egy időutazás az ötvenes évek közepébe errefelé nem lenne oly mulatságos, mint Steven Spielberg (ki más?) produkciójában, sokkal inkább magyarosan szürreális, valahogy úgy, mint a 6:3, avagy játszd újra, Tutti!-ban. Robert Zemeckis nevéhez nem egy rém szórakoztató kasszafilm fűződik, ám teljességgel osztatlan sikert talán csak a Vissza a jövőbe aratott. Nem csoda: szerepüket remekül érző színészek komédiáznak több évtizedben, mondhatni több szerepben is, és még az idővel való babrálás is elkerüli a szembetűnő zavarokat. Az ötlet kétség kívül többet kívánt egy filmnél, s bár a folytatások nem értek az eredeti nyomába, az önismétlést legalább elkerülték, ami manapság már nehezére esik egy trilógiának. A már a rendszerváltást követően bemutatott második és harmadik rész ezzel együtt bottal üthette a minden idők kilencedik legjobb sci-fije címet is kiérdemlő első rész nyomát, ami hét számjegyet igénylő nézettség után azért cseppet sem szégyen.

érdekesség | Zemeckis egyetlen filmjét látták csak többen a Vissza a jövőbénél: A smaragd románcát.

top_sf_12.jpg
11. Avatar (2009)
nézőszám: 1.217.053
mozistart: 2009. december 17.
forgalmazó: InterCom

Burjánzó idegen bolygó tele fantasztikus lényekkel, tiltott románc és harc az anyaföldért – a harmadik dimenzió nélkül sem kellett volna félteni James Cameron, listánk nagy zsonglőrjének legutóbbi munkáját, ám az Avatar pontosan azért lehetett minden idők legnagyobb bevételt elért filmje, mert új utat tört egy már alaposan kitaposott ösvénybe komplex látványával. Az ilyesmi, vagyis a látványosság sosem tud érdektelenné válni, s ha mindezt egy olyan sztori szolgálja ki, mint amilyen a helyét szokatlan környezetben megtaláló Jake Sullyé, akkor az általános felsősöktől az aktívan szórakozó nyugdíjasokig bárki benevezhet rá. Ezen, a korhatártalanságon is sok múlott, éppen úgy, mint a Titanic esetében tizenkét évvel korábban. Tudhat valamit az a rendező, akinek csupán egyetlen kvalifikálható (azaz sci-fi) filmje nem jutott be 50-es rangsorunkba, de még az is csaknem 200 ezer érdeklődőt vonzott.

érdekesség | A film nyolc hétig vezette az országos toplistát, majd egy hétvége másodhegedű után még további két hétre foglalta vissza a dobogó legfelső fokát; véglegesen a következő 3D-s attrakció, az Alice Csodaországban tudta csak leszorítani.

top_sf_11.jpg
folytatása következik

Címkék

avatar star wars toplista robot fantasy alien sci fi terminator james cameron george lucas arnold schwarzenegger sean connery spielberg robert zemeckis intercom sequel aliens michael crichton jurassic park peter hyams tom selleck adaptation mokep alien invasion movie time travel 3d cinema uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr195304959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.05.17. 18:19:15

A Harmadik típusú plakáton nem értem azt, hogy "I-II"

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.17. 18:42:04

@Adam Van Helsing: A hosszabb filmeket két részesként adták akkoriban (szóval dupla jegyáron...). Mondjuk szerintem ez a legrövidebb ilyen film, ha jól rémlik, 135 perc körül van.

mikice 2013.05.17. 21:45:31

Gyilkos robotok: érdekes talán megemlíteni az amúgy magyar származású Gene Simmons nevét, aki főállásban a Kiss együttes basszusgitárosaként nyújtotta a húrokat és a nyelvét.

Arra pedig kíváncsi lennék, hogy a hetvenes-nyolcvanas évekban a plakátgrafikusok milyen csavarlazítót használtak zacskóban. A sci-fi plakátok jelentős részének semmi köze nem volt a filmhez. Konkrétan itt a Harmadik típusú találkozások, amiből a régi hagyomány szerint két részt kovácsoltak, így sosem lett harmadik :-)

mikice 2013.05.17. 23:04:01

@megnevezhetetlen: Igen, ezekre emlékszem, ezek már kemény drogok hatása alatt születhettek. Vagy én vagyok hülye :-)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.18. 07:20:06

@Takács Máté: Most jut eszembe, hogy a Csillagok háborúja is kétrészesként ment, pedig az alig több mint két óra. Csak hát tudták, hogy jó sokan megnézik és el lehet rá kérni a dupla jegyárat...

borisz 2013.05.18. 12:09:03

akkor most ezek a dupla jegyáras produkciók nézőszámai osztandók kettővel, nem? mert így más a lista.

natS 2013.05.19. 00:54:35

@borisz: Nem más, mert a lista nem a bevételt veszi alapul, hanem a nézőszámot.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.19. 09:14:57

@natS: A nézőszámot duplázták (!), köztük a Csillagok háborújáét is, de erről a '80-as évekre szerencsére leszoktak. A bevételen nincs mit duplázni - az annyi, amennyi. :)

Atkakukac1989 2013.05.19. 10:25:37

A Jurassic Park mostani nézőszámához nem kéne egy kis csillag, mert ugye még játsszák a mozik.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.05.20. 00:35:08

@mikice: @Dobo Zoltan: Engem ráadásul az első kettő inkább emlékeztet egy VoiVod-borítóra, mint StarWars-plakátra :D

mikice 2013.05.20. 00:38:17

@megnevezhetetlen: Voivod, tényleg, Uramisten, de jó, hogy leírtad, mert bennem is ott volt, csak nem jöttem rá. Killing Technology rulez, csak hát ezt a plakáttervezők akkor még nem ismerték.

borisz 2013.05.20. 13:16:06

@natS: igen, de ahogy alattam Takács Máté is írta, pont a nézőszám lett így a duplája, amit ez a cikksorozat is alapul vesz

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.05.20. 13:42:54

@mikice: hmm... lehet, hogy ezekből merítettek inspirációt??? :)

natS 2013.05.22. 01:05:26

@borisz: Magyarul a dupla bevételt könyvelték el dupla nézőszámként (is)?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása