aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: a legnézettebb sci-fik magyarországon #30-21 Takács Máté
2013. május 10. 18:41:00

Kategória: film 26 komment

Időutazás, űrutazás, virtuális valóság, békés űrlények, békétlen űrlények, robotika: csupán tíz, a Magyarországon legnagyobb érdeklődést kiváltott sci-fik rangsorában egymást követő film prezentálja a műfaj összes hálás témáját. Az 1979-ig visszanyúló vizsgálódásunk harmadik állomása 600.000 és 800.000 eladott jegy között terjeng, akad jó pár folytatás, egy-két teljesen ismeretlen darab, no meg klasszikussá érett is.

Íme a legnézettebb sci-fik Magyarországon, a harmincadiktól a huszonegyedik helyezettig.

(a legnézettebb sci-fik Magyarországon #50-41)
(a legnézettebb sci-fik Magyarországon #40-31)

top_sf_title_30.jpg

30. Vissza a jövőbe II. [Back to the Future Part II] (1989)
nézőszám: 608.552
mozistart: 1990. április 5.
forgalmazó: UIP-Duna Film

Ma sokkal óvatosabban bocsátkoznak technológiai jóslatokba a science fiction filmek írói, mint mondjuk 25 évvel ezelőtt, de kinek a fantáziáját ne mozgatná meg az a kényelem és játékosság, amivel Bob Gale és Robert Zemeckis előállt ebben a 2015-ben játszódó folytatásban, még akkor is, ha két éves távlat már nem lesz elég felzárkózni a vívmányokhoz. Pizzahidratálás, önszáradó és -fűződő ruházat, légdeszka, szó szerint önkiszolgáló italbár ("Csak egy Pepsit kérek!"), fiatalítóklinika és persze autópálya, amihez nincs szükség utakra. A hologramos filmreklám még éppenséggel gyökeret ereszthet, a Cápa tizenkilencedik része helyett mondjuk a Die Hardéval. Hogy a Vissza a jövőbe nem húzta ennyi epizód erejéig, azt még tán azok sem bánják a több mint hatszázezer néző közül, akik legalább olyan elégedetten jöttek ki a 3100 előadás valamelyikéről, mint az első rész után.

érdekesség | A film azonos évben érkezett a magyar mozikba a harmadik résszel, ugyanakkor a nyolc hónapos különbség (április vs. december) nagyobb volt, mint a tengerentúli féléves (előző november vs. május).

top_sf_30.jpg
29. Androidok lázadása [Android] (1982)
nézőszám: 646.090
mozistart: 1985. szeptember 12.
forgalmazó: Mokép

Az embert szolgáló robotokat kevés film látja az ideális világ tartozékának, és ez a low-budget, mégis frappáns trükkökkel megoldott, színtiszta (azaz más műfajba be nem sorolható) sci-fi sem vélekedik másképp, hiszen már egy olyan jövőben játszódik, ahol az androidok fellázadtak, nőket erőszakoltak és ezért betiltattak. A Föld közelében keringő állomáson azonban az eszelős tekintetű Klaus Kinski által játszott, illegalitásban ténykedő doktor már megteremtette új Ádámját, s épp Éváján dolgozik. Talán nem olyan nagyszerű, mint ahogy hangzik, de senkit ne tévesszen meg, hogy még Roger Corman is visszadobta a projektet: végső soron csak egy furcsán szórakoztató, enyhén perverz darab, de azért nem nehéz belelátni a teremtésről és a "mi tesz emberré?" kérdéskörben fogant gondolatokat se. A Szárnyas fejvadász évében viszont labdába se rúghatott, ámbár hozzánk nem csak hogy előbb érkezett, de többen is látták.

érdekesség | Hirsch Tibor ezt írta a filmről a Filmvilágban a bemutató idején: "Annyira egyszerű kis történet, annyi ellőtt patronnal, ősi sci-fi klisével, hogy a néző már-már azt hiszi, fontos és megfejtendő parafrázis-rejtvényt mutatnak neki. A jelentéktelenség megnemesülésének, értelmezhetőségének e sajátos esélyét az alkotók nem is hagyják kihasználatlanul: fontoskodó jelzéseket helyeznek el, zár nélküli kulcsokat, és általában, egy Nagy Végső Dekódolás mindenféle hamis ígéretét."

top_sf_29.jpg
28. Mátrix: Újratöltve [The Matrix Reloaded] (2003)
nézőszám: 671.562
mozistart: 2003. május 22.
forgalmazó: InterCom

Aki fogalmat kapott róla, mi az a mátrix, szemmel láthatóan még többet akart tudni róla négy évvel később: a virtuális hadakozás az emberiségért második nekifutásra már kevésbé volt tudatfelszabadító, de a közeg, amelyben játszódott, még mindig volt oly izgalmas, hogy az első rész frenetikus kedveltségét is segítségül hívva jogot szerezzen létezésének. Igen méretes, addig talán még precedens nélküli globális felvezetőkampány övezte a trilógia középső darabját, ami tíz éves távlatból viszont már hétköznapinak mondható az évnek ezen szakában. S ha már egy évtized: a mozizás mai állása még tán jobban is kedvezne a Mátrix: Újratöltvének, ami 3D-vel felturbózva és megnövekedett jelentőségű nemzetközi piacokkal (ugyanakkor R helyett PG-13 korhatárral) könnyűszerrel programozná be magának a milliárd dolláros bevételi határt. Hogy a magyarok ehhez most is képesek lennének 671 ezer jeggyel hozzájárulni? Az viszont valószínűtlen.

érdekesség | Az öt és fél hónappal később bemutatott Mátrix: Forradalmak már csak az Újratöltve közönségének 52.5%-át tudta újfent megszólítani.

top_sf_28.jpg
27. UFO Arizonában [Hangar 18] (1980)
nézőszám: 687.444
mozistart: 1985. február 7.
forgalmazó: Mokép

Az UFO-mánia a hetvenes évek vége felé újfent fellángolt, ezt kívánta meglovagolni a Sunn Classic Pictures; a cég dokumentumjellegű munkáiról híresült el, és ettől az ismertetőjelétől még e játékfilm kapcsán sem szeretett volna elszakadni, így csaknem leleplező-tényfeltáró produkcióként adták el a közönségnek. Az UFO Arizonában azonban közönséges science fiction, jobban mondva, annak egyik alapvető elemét felhasználó politikai akciófilm. Mert bár akad itt némi fejtegetés az idegenekről, amire Erich von Däniken teóriáinak, de még a Prometheus mitológiájának kedvelői is felkapnák a fejüket, és persze az összeesküvés-elméletek elhivatottjai is bőséggel ki vannak szolgálva, az autósüldözésekkel és robbanásokkal tarkított hajszában több izgalmat láttak az alkotók. A sokat ígérő, keveset beváltó magyar cím ellenére a hazai közönség ezzel ugyanakkor duplán megkapta, amire a '80-as évek derekán vágyhatott: akciót is és fantasztikumot is, amerikai módra.

érdekesség | Harmat György (Filmvilág) így summázza az idegen űrhajó látványát: "(...) mintha egy sütőplatni, egy tank és néhány főnöki bőrfotel keresztezése lenne."

top_sf_27.jpg
26. Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja [Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith] (2005)
nézőszám: 714.670
mozistart: 2005. május 19.
forgalmazó: InterCom

S ha már Csillagok háborúja, akkor időszerű volt végre belefutni egybe. A sorozat záródarabja egyúttal a Star Wars házon belüli toplistáját is zárja, ettől függetlenül embertelen érdeklődés kísérte: máig tartja a nyitóhétvégi rekordot 229.4 millió forinttal, amit nem kevesebb, mint 244.440 néző dobott össze – vagyis négy nap alatt többen látták, miként kerül a funkciótlan gombocskákkal teli, hangos "Nooooo!" kiáltással fogadott éjfekete öltözék az egykori szőke kisfiúra, mint ahányan összesen nyomon követték a zajos sikernek kikiáltott A sötét lovagot vagy Prometheust. A korhatár nélkül futott A Sith-ek bosszúja természetesen 2005 leglátogatottabb bemutatója lett, élőszereplős film azóta is csak kettő bírta felülmúlni: a Mamma Mia! és az Avatar.

érdekesség | A Mammut mozi a premier hetében félóránként indított vetítést a filmből, azaz egy nap huszonhétszer zendültek fel a 20th Century Fox fanfárjai űrbe úszó galaktikus tájékoztatóval kísérve, sőt csütörtöktől szombatig huszonnyolcszor.

top_sf_25.jpg
25. Az elveszett világ: Jurassic Park [The Lost World: Jurassic Park] (1997)
nézőszám: 757.952
mozistart: 1997. szeptember 18.
forgalmazó: UIP-Duna Film

Hollywoodban a dinoszauruszok nem halhatnak ki, pláne, ha minden idők legsikeresebb filmjéhez járultak hozzá. E kitüntető cím már a múlté, de a Jurassic Park kitart, még ha a negyedik rész késlekedik is kicsit. Az elveszett világ több őslényt, több futkorászást és több felfalódást kínálva kezdetben több pénzt is hajtott fel, elég csak a négy évig birtokolt észak-amerikai nyitóhétvégi rekordra gondolni. Steven Spielberg mozija nem hagyta teljesen hátra az első rész okító célzatú mellékvágányát, de már csak tessék-lássék módon figyelmeztetett, például olyan örökérvényű tanulságokra, hogy Tyrannoszaurusz rexet emberek lakta városba vinni káros hatásokkal járhat. Nálunk azonban, éppúgy, mint bárhol máshol, izgalmi faktorban mérnek a nézők, és abból kínált bőséggel ez a folytatás, 10 éven aluliaknak csak szülői kísérettel.

érdekesség | A filmet az első hétvégén 169 ezren nézték meg, ebből 69 ezren Budapesten.

top_sf_24.jpg
24. 2001: Űrodüsszeia [2001: A Space Odyssey] (1968)
nézőszám: 761.202
mozistart: 1979. március 22.
forgalmazó: Mokép

Lehet, hogy errefelé nem világűr-felfedezős kalandfilmként harangozták be Stanley Kubrick nevezetes munkáját, de így sem terelődött rá kevesebb figyelem: címével, az európai, már ismert irodalmi alapjaival és díjnyertes trükkjeivel kihagyhatatlan filmmé vált minden idők ötödik legjobb sci-fije, a 2001: Űrodüsszeia. Hogy a magyar közönség hogyan viszonyult a látottakhoz, arról nincsenek olyan beszédes feljegyzések, mint az amerikai népszerűségéről, ahol a fiatalok, kiváltképp hippik körében egészen szélsőséges megnyilvánulásokat váltott ki; egy illető például a monolit láttán Isten nevét kiabálva a vászonba vetette magát. Itthon az ilyesmiért minimum a Jupiterre száműzték volna a delikvenst 1979-ben, úgyhogy biztos nem is nagyon próbálkoztak hasonló akciókkal.

érdekesség | A Pesti Műsor korabeli tartalomleírása: "A magyarul is megjelent regény adaptációja a XXI. század űrkísérletéről, az emberi útkeresésről."

top_sf_23.jpg
23. Az utolsó csillagharcos [The Last Starfighter] (1984)
nézőszám: 763.312
mozistart: 1988. március 10.
forgalmazó: Mokép

Ha távoli bolygók lényei figyelnének, mi több, tesztelnének bennünket, hogy mennyire vagyunk rátermettek az intergalaktikus háborúkban való részvételhez, azt talán nem játéktermi játékgépek eredménytáblái alapján tennék, de harminc esztendővel ezelőtt ez még egy jó ötletnek számított. Az utolsó csillagharcos közvetlenül a Csillagok háborúja-trilógia lecsengése után került a mozikba a tengerentúlon, ám jóval könnyedebb hangvételt ütött meg, miközben egy földi srácra rótt világmentő küldetést. A film nagyjából annyiba került, mint George Lucas 1977-es, korszakalkotó filmje, ennek oka főként az, hogy az elsők közé tartozott kiterjedt számítógépes animáció felvonultatásában. Ami ennél is érdekesebb, hogy musicalváltozata is készült; ebben a formában már nem biztos, hogy a magyar közönség annyira harapna rá, mint ahogy azt 1988-ban tette a mozikban, abban az esztendőben, amikor a Szárnyas fejvadász, a Feltámad a vadnyugat vagy a TRON, avagy a számítógép lázadása is megdolgoztatta fantáziánkat.

érdekesség | A filmből a bemutató évében 5087 vetítést tartottak 45.3%-os kihasználtság mellett.

top_sf_26.jpg
22. A függetlenség napja [Independence Day] (1996)
nézőszám: 778.475
mozistart: 1996. október 24.
forgalmazó: InterCom

Mindig reméltük, hogy nem vagyunk egyedül. Nemsokára bánni fogjuk. Ezzel a rendkívül hatásos szöveggel kúszott be szép lassan a világ mozijai fölé Roland Emmerich legnagyobb sikere, amely teljesen egyszerű módon közelít a minden korban érdekfeszítőnek talált kérdés felé, miszerint: miként történik a kapcsolatfelvétel, ha majd egyszer? A német válasza: ágyúkkal. Az idegenek pusztító szándéka a legkevésbé sem volt ugyan újdonság az inváziós filmeken, ám ilyen széles spektrumon, ilyen látványos keretek között először szembesülhettek vele a világ nézői – meg azzal is, miként mutatja meg Amerika, hogy ki a király. A függetlenség napját Magyarországon a Jurassic Park óta, azaz három éve nem látott érdeklődés övezte 1996 őszén, akkor, mikor az első multiplex mozi is megnyitotta 9 kapuját a Duna Plazában, ahol a "Dolby Digital és a DTS hangtechnika térhatású, CD minőségű hangélményt" biztosított a "kólatartós fotelülések" mellé.

érdekesség | Ez volt az első film, melynek bevétele elérte a 200 millió forintos határt.

top_sf_22.jpg
21. Terminátor 2: Az ítélet napja [Terminator 2: Judgment Day] (1991)
nézőszám: 786.374
mozistart: 1991. augusztus 16.
forgalmazó: InterCom

Arnold Schwarzeneggernél nagyobb sztár aligha vetette meg lábát a magyar mozikban, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Az igazság nevében 2002-es érkezéséig kivétel nélkül minden filmjére több mint százezer jegyet adtak el. Minden idők huszonhetedik legjobb sci-fije kiugró eredményével, ami 1991 második legsikeresebb bemutatójává tette (az első a Nicsak, ki beszél még! volt), még csak dobogóra sem léphet az osztrák filmográfiájának nézettségi rangsorában, de később már nem ért nyomába egyetlen másik munkája sem. A nevezetesen költséges folytatás az első rész nem csak moziban, de kalózvideón is hódító népszerűségéből is táplálkozott, ami még a több mint egy évtized elteltével érkezett harmadik epizódra is kitartott, ahogy azt huszonhat helyezéssel korábban láthattuk.

érdekesség | 65 millió forintot meghaladó bevételével a film rekordot állított fel – amit aztán egyre gyakrabban döntöttek meg az emelkedő jegyárak mellett.

top_sf_21.jpg
folytatása következik

Címkék

star wars toplista matrix box office comedy sci fi terminator james cameron wachowski george lucas arnold schwarzenegger spielberg robert zemeckis intercom roland emmerich stanley kubrick sequel jurassic park mokep back to the future alien invasion movie time travel uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr625294109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skaven 2013.05.10. 19:20:02

olyan jo hogy meg itt is vannak olyan filmek, amikrol soha nem hallottam. :D

amugy a vissza a jovobe trilogiat elkezdtuk nezni multkor, de a masodik resz olyan szinten kinosan szar volt, hogy a harmadikat mar el sem kezdtuk... erdekes hogy valtoznak meg filmek az idovel.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.10. 19:53:22

@skaven: A Vissza a jövőbék sehogy. Mindhárom 10/10-es. ;)

zsóka_eszter 2013.05.10. 20:19:06

@Takács Máté: úgy-úgy! nem is nagyon tudom hirtelen, melyik trilógiára mondanám még ezt kapásból... talán a Toy Story-ra

zsóka_eszter 2013.05.10. 20:21:03

no meg az Alkonyat Saga első 3 részére, mindenképp!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.10. 23:12:42

@Takács Máté: ennyi! :)

amúgy nem is értem, hogy miért mondják, hogy egyik rész gyengébb, mint a másik, hiszen a 3 rész egy egész kerek történetet dolgoz fel, rengeteg kapoccsal. Simán rá lehetne sütni, hogy 1 film, amit feldaraboltak a hossz miatt 3 részre.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.11. 07:35:58

a mátrix 2 ilyen hátul van??
Azt hittem ennél sokkal nagyobb divatfilm lett 2003ra.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.11. 09:48:46

@doggfather: Hát azért 2003-ban ez a 671 ezer néző már elég nagy divatról árulkodott; az elmúlt tíz évben csak hat filmet láttak többen.

manuel_ 2013.05.11. 17:15:35

Az ID4 szlogenje biztos nem így hangzott?

"Mindig reméltük, hogy nem vagyunk egyedül. Hamarosan bánni fogjuk."
(nemsokára -> hamarosan)

Bennem így maradt meg valamiért. :)

Emlékszek, akkor 97'-ben promózták hogy egy hétfő reggeli Nap-keltében leadnak valami werk-szerűséget, én meg rendesen el akartam játszani a beteget, csak hogy otthon maradhassak és megnézzem. :)

Martian (törölt) 2013.05.11. 17:38:57

@skaven: a Vissza a jövőbe egyébként nagyon jó, de az állandó szájbarágó narratíva (ált. isk. szinten való magyarázgatás, hogy mi és miért történik) mai fejjel már kissé kínos.

Lándzsa Erőskar 2013.05.11. 18:08:18

az androidok lázadását még moziban láttam valamikor a 80-as években. nagyon tetszett, azóta is keresem, de nem hogy megvenni, még letölteni sem tudom sehonnan...:-(

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.11. 18:34:35

A gyilkos robotok lesz majd? A csillagharcost bírtam, pontonként trackballal egy papíron megrajzolt űrhajót végigkattintott egy mérnök. Láttam a mékingoffban.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.11. 20:19:57

@manuel_: A moziplakát nem állt rendelkezésemre, de a videomegjelenést hirdető VHS-illusztráción úgy szerepel, ahogy írtam. Egyébként nekem is úgy rémlett eredetileg, ahogy mondod. Lehet, hogy menet közben változtattak rajta.

Rodolfo63 2013.05.11. 22:35:18

dejó hogy kirakták címlapra, így végig tudtam futni ezt is, meg az előzőeket is - gratula a melóért, nem tudom honnét lehet kigyűjteni ezeket az adatokat, de melós biztos

hirtelen egy csomó emlék bevillant, mozikról, élményekről - mostmár kiváncsi vagyok, mi lehet a 20 legjobb film - gondolom a maradék 5 starwars benne van még, talán két jurassic park is még odafér, meg a másik kettő BTTF, de a maradék 11? :)

TetraB 2013.05.11. 23:42:02

ej, de öreg vagyok, hogy mindet láttam moziban.
lehet, hogy nagy csalódás lenne, de én is szívesen újranézném az Androidok lázadását, az UFO Arizonában és az Utolsó csillagharcost, anno nagy kedvencek voltak.

bioLarzen 2013.05.12. 00:47:25

Ha nem a Pirx nyeri a versenyt, akkor bunda :)

bio

bioLarzen 2013.05.12. 00:48:04

@zsóka_eszter: Ezt a sci-fi műfaj nevében kikérem magamnak ;)

bio

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.12. 07:44:51

@bioLarzen: Pirx alatt melyik filmet érted pontosan? A "Robotokkal a Szaturnusz körül"-t? Megbundázni ezt aligha lehetett volna, hiszen számokon alapul a sorrend. :)

lojzi1 2013.05.12. 08:35:44

UFO Arizonában, nem hittem, hogy ezzel még valaha találkozom! Falusi moziban láttam, fekete-fehérben, feliratosan, az égvilágon semmire nem emlékszem belőle, csak hogy még akkori viszonyok között is pocsék volt. Próbáltam az IMDB-n megtalálni, de ilyen névvel nem ment :D

zsóka_eszter 2013.05.12. 09:46:51

@bioLarzen: @wiener: természetesen vicc volt, de ne mondjátok, h nem fér bele a száj-fáj második felébe

a lista maradék részét, ilyen, számomra ismeretlen magasművek fényében meg se tippelném az alapokon kívűl, amit említettek már előttem

viszont a két sci-fi lista után érdekelne más is, tudomisén, filmre adaptált könyvek, de ezért is jár a nagy fel, persze :)

Királyvíz 2013.05.12. 10:13:05

Gyerekkoromban egy mozival szemben laktam, és az alacsony árak miatt rengeteget jártam oda (megboldogult 80-as évek!). Az utolsó csillagharcos így lett az egyik legmeghatározóbb filmélményem. Ettől lettem scifi és filmfanatikus. Ma már nem merném megnézni, mert még az emlékeim szerint is gagyi, de hát gyerekként ez volt a csúcs :)

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.05.12. 11:35:51

mostani scifik közt nekem a Terra Nova sorozat jött be. Annyi pénzt beleöltek, hogy nem bírnak 2. évadot csinálni XD

bioLarzen 2013.05.12. 18:54:06

@Takács Máté: A Pirxet a magyar sorozatra értettem, Papp János, illetve a kávédaráló, golyóscsapágy, hajszárító, számológép stb. főszereplésével :)

A bunda pedig csak poén volt ;)

bio

Sütemény1975 2013.05.14. 11:15:29

@skaven: Bár manapság csinálnának olyan jó filmeket mint a BTTF trilógis...

coloneldan 2016.07.18. 19:34:35

Üdv!

A 2001 Űrodüsszeia nálunk igen csak népszerűtlen film volt. A néző szám csak azt tükrözi, hogy mennyien vettek rá jegyet, de a valóságban talán negyed annyian se nézték végig a filmet. A nagybátyám mesélte, hogy a film teltházzal indult (durván 200 fő) majd kb. 30 perccel később már csak 5-en nézték a filmet (mozigépésszel együtt)a végén meg már csak a nagybátyám maradt (plusz gépész)...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása