aeon flux

ready for the action now, danger boy?

avatar 2 & 3: igent a vízalatti felvételekre, nemet a 48fps-re? Zalaba_Ferenc
2013. április 08. 08:59:00

Kategória: film 23 komment

Az Avatar-folytatások forgatókönyvén dolgozó James Cameron néhány hónapja már kijelentette, hogy az új filmek bejárják majd Pandora óceánjait is, és Cameront ismerve ezen nincs is semmi meglepő, hisz mikor épp nem filmeket forgat, filmtechnológiát forradalmasít vagy éppenséggel családapaként tetszeleg, akkor a rendező előszeretettel bukik alá a mélybe.

Nos, az óceánok szerepét tegnap, a Las Vegas-i NAB Technology Summiton adott nyilatkozatában Jon Landau producer is megerősítette, ugyanis arról beszélt, hogy azon dolgoznak, hogy lehetne a performance capture-technológiát víz alatt alkalmazni. A CG-szakértők vizet már régóta képesek szimulálni, de ahhoz, hogy egy színész játéka minden kétséget kizáróan vízalattinak tűnjön, ahhoz víz alatt is kell lennie (és emiatt Mary Elizabeth Mastrantonio és Ed Harris néha fel is sír álmában, de ez egy másik történet), ezért a motion capture-technológiát egy tartályban tesztelik, hogy mire elkezdődjön a forgatás, ennek bevetése okozzon problémát. Landau szerint az első részhez hasonlóan most is az a céljuk, hogy a lehető legmodernebb technológiákat alkalmazzák a filmre, hogy lenyűgözzék a a nézőket, és persze szeretnék befejezni a két főszereplő történetét (nem mondod).

Ami pedig a 48 fps-t illeti: ugyan én pozitívan nyilatkoztam róla A hobbit kapcsán, ám ezzel a kisebbséget képviselem, s ugyan a film bemutatójakor a 48fps-ben vetítő termek nagyon szép kihasználtságot mutattak, a végső nézői megoszlási adatok elmaradása azt sugallja, hogy ez a csoda talán csak három napig tartott. Mindenesetre A hobbit bemutatója előtt még 60fps-ről beszélő Cameron után Landau ezúttal csak annyit mondott, hogy ugyan a 48 fps jobb élményt kínál, egyelőre csak ott tartanak, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy fel tudják-e venni az Avatar 2&3-at 48fps-ben, de még semmi nincs eldöntve. Mondom: csoda, három nap, ennyi.

avatar620.jpg

Címkék

avatar sci fi james cameron sequel film technology

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr735206736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsedáj 2013.04.08. 09:13:30

Míg Zoe Saldana karrierje felfelé ível (most kapott egy képregényhős szerepet, G.Galaxy), addig Sam Worthingtoné a romokban.
De szerintem az Avatar 2-3 se húzza ki a csávából, főleg mert egy animált figurát játszik, emberi testével tudjuk ugye mi lett. Meg amúgy is.. A közönség nem nagyon kíváncsi már rá.
Persze lehet, majd lesz egy feltámadása, de ha nyomja ezt az ausztrál suttyó akcentust, amit az amcsik nem értékelnek, akkor...

Szóval Cameron jó lenne, ha behozna a folyatásokba egy feltörekvő fiatal tehetséget, vagy egy jól bejáratott nevet. A látvány mellé jó színészek is kellenének..

És a mozi geek társadalom kb 70% 80%-a zsigerből utálja az Avatart, és most nehéz lesz olyan hájpot generálni megint csak, hogy a mindenki rohanjon a moziba.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 09:35:21

@Dzsedáj: Szerintem a mozigeekek nem sok hatással vannak az átlagnézőkre, pontosabban ha egy nagy elánnal beharangozott közönségfilmet lehurrognak, az nem nagyon érdekli őket (ellenben ha egy talált gyémántocskát keblükre ölelnek, annak lehet pozitív foganatja), szóval ha a film látványban és sztoriban tud újat mutatni (ebben a két dologban Cameron azért elég erős), akkor tök mindegy, ki bújik a kék CG-hacukába. Amúgy Worthington szerintem közel se olyan rossz színész, csak szar szerepeket választ. :)

Dzsedáj 2013.04.08. 09:48:01

Cameron a folytatások mestere, és már jó ideje kotlik a forgatókönyveken :)
Izzad velük rendesen, és ilyenkor PJ-t szekálja, hogy dej neki, mert könyveket adaptálhat :)

Vagy valami zseniálisat fog alkotni ismét (mint az Aliens és T2) , vagy agyonnyomja a kényszer, és az elvárások, és a látvány mögé menekül ismét.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 09:50:04

@Dzsedáj: Nem hinném, hogy ilyet tenne. Ahhoz túlságosan maximalista. :) Inkább elhalasztja 1-2 évvel a bemutatót, de nem fog félkész terméket letenni az asztalra. :)

Dzsedáj 2013.04.08. 09:58:21

@Zalaba_Ferenc: Most hogy jön majd a Star Wars EPVII, és kedvelt kollégája J.J. Abrams heggeszti, elindulhat köztük egy egészséges versengés, hogy vaj melyik film fogja jobban "leszakítani a pofádat" :D

Én nem bánnám, ha mindkettő :)

Kántor Mihály 2013.04.08. 09:58:56

@Zalaba_Ferenc: Camerontól új sztorit az Abyss óta nem láttam. A James Bond paródiáját nem láttam, a Titanic based on real events, az Avatar meg techdemó. valaki a kezébe nyomhatna egy jó forgatókönyvet.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 10:02:06

@Kántor Mihály: Igazából vártam rá, hogy valaki lecsapja, de hogy ekkorát! :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 10:03:05

@Dzsedáj: Ha az Avatar 2 is elkészül 2015-re, meg a JLA, meg a Bosszúállók 2, meg a Star Wars VII is... nos, akkor 2016-ban akár be is zárhat Hollywood. :)

Dzsedáj 2013.04.08. 10:09:11

@Zalaba_Ferenc: 2016 azzal fog telni, hogy a stúdiók fürdenek a milliárdokban, mint Dagobert bácsi :)

Cameronnak kéne egy társ forgatókönyvíró, aki rendbe teszi a dialógusokat, meg kicsit helyre pofozza a karaktereket.
Terminator 1-2nél ez működött.

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2013.04.08. 10:09:21

szerintem pont a sztori az, ahol elvérzett az első. ha Cameron kicsit visszafogta volna az egóját, és az Avatar szimpla látványfilm lett volna, vagy kő egyszerű akciófilm (mint a T2 mondjuk), szerintem a mozibuziknak sem lett volna semmi baja a filmmel, e helyett jött a nagy hanggal semmitmondás és a nézők hülyének nézése (a bevételi adatok alapján maximálisan sikerült is...), és ezért ritka idegesítő film lett az Avatar.

én pl. a 300-at azért is szeretem, mert kő egyszerű látványmozi, és annál egy pillanatig sem akar több lenni. és éppen ezért működik. míg az Avatar kő egyszerű látványmozi, de megpróbál nagyon mélynek és okosnak tűnni, csak abszolút nem sikerül neki. olyan, mint azok a típusú fazonok, akik asztaltársaságnál mindig hangosan, a nyálukkal szórva a középpontban vannak mindig, nyomják a jópofáskodó bullshitet, az asztaltársaság nagyrésze be is nyalja, és tök jó arcnak is tartja, de van pár ember, aki átlát a maszlagon, és csak egy fontoskodó idiótának tartja.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 10:13:16

@mrscottpilgrim: Én nem értem, miért lázonganak egyesek azért, mert a filmnek van némi - elég elenyésző - zöld üzenete is. Ettől még egy okoskodásmentes, kőegyszerű sci-fi helyenként nyálas romantikával. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 10:15:17

@mrscottpilgrim: De ha maga Cameron beszélt valahol arról, hogy mennyire mély és fontos mondanivalóval rendelkezik a film, akkor mea culpa (ugyanakkor meg még nagyobb zseni, hogy ezt is el is tudta hitetni a jó néppel, és nem csak a bégető nyájjal, hanem az egyébként véreskezű kritikusokkal is).

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2013.04.08. 10:17:27

nem az a baj, hogy van egy zöld üzenete, hanem ahogy azt előadja, az a baj :) lehet az ilyesmit finoman, ízlésesen, visszafogottan is. pl. a Wall-E-ben nem zavart kb. senkit.

Dzsedáj 2013.04.08. 10:17:49

Jó, az Avatar 2 az óceánok alatt játszódik, de kérdés, mennyire lesz ez új és lenyűgöző a közönség számára, ha előtte David Fincher elkészíti a 20,000 Leagues Under the Sea látványfilmet?
És elfogja, mert idén Ausztráliában már indul is a forgatás nem?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 10:21:26

@mrscottpilgrim: Mármint a filmben vagy nyilatkozatok formájában? Csak mert a filmben én továbbra sem érzem bicskanyitogatónak, inkább csak naivnak. Egy 300 millió dollárból leforgatott filmnek nem is lehet erőszakos üzenete.

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2013.04.08. 10:25:37

bájdövéj a hájp egy nagyon geci dolog, tudod ezt te is :) Cameron pénzügyi zseni, rendezőként és forgatókönyvíróként viszont egy ügyes szemfényvesztő, látványos trükkökkel, de sokan belátnak az ingujjába, az a gond. régen a legrosszabb, amit el lehetett róla mondani, hogy ügyes iparos, ma már meg a legjobb, amit el lehetne mondani róla... ha kicsit ez is nem sántítana már, merthogy pont, hogy már nem ügyes, nem találja el az arányokat, mellé-mellé nyúl, stb. de tudod jól te is, hogy egy erős trademark mennyire eladja a szart is :) lásd az utolsó Madonna lemezt, ami értékelhetetlen és kínos volt, viszont hatalmas eladásokat generált.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 10:36:51

@mrscottpilgrim: Cincognak a geekek. Félre ne érts: az Avatartól én is többet vártam, viszont addig, amíg egy film nem csak közönség-, de kritikai sikert is arat, addig hiába zúgolódik az elenyésző kisebbség, hogy ilyen-olyan bajok vannak Cameronnal, addig ő még ott pózol Hollywood orrában széttárt karokkal.

A hype pedig kurva jó dolog: imádom! :)

Atkakukac1989 2013.04.08. 15:56:32

Pedig az Avatar egyszerű történetén túllépve, be kellene látni, hogy bitang profi módon megírt sztoriról beszélünk. Olyan szinten grammra ki van adagolva benne minden történetelem, hogy le a kalappal. (A sci-fi, romantika, háború, környezetvédelem, család, kisebbség az elnyomókkal szemben, spiritualitás, barátság, hősiesség stb. mind-mind benne van). Ezért is amilyen egyszerű, bárgyú, egyesnek bántóan naiv sztorival bír, szerintem ezért annyira profi. Mert képes megszólítani szinten kortól, nemtől, vallástól fogva mindenkit.

Univerzális történet egy globálisan működő világban. Ezért is igazolható a giga-mega siker. Ez nem csak techdemó, messze több annál. De én nem akarok meggyőzni senkit, csupán álláspontom közöltem. :D

vargatom 2013.04.08. 19:07:44

@Atkakukac1989: Egyetértek... és szerintem pont ezért sértődött be a geek társadalom, azt várták hogy Cameron _nekik_ fogja írni a sztorit, és ezért bántja az önérzetüket vagy a hiúságukat vagy mit, hogy az Avatar mégsem az ő filmjük lett, hanem a nagyközönségé. Meg talán benne van az a vélemény is, hogy Cameront a geekek tették naggyá (Terminator, Aliens) és ezért tartozik nekik... :D

Kriszti25 2013.04.08. 21:12:52

Hogy valaki a témához is hozzászóljon... :)
Szerintem elég egyszerű oka van annak, hogy nem akarnak 48 fps-t. A Hobbit-nál is látszódott a technológia előnye és hátránya. Azaz szuper 3D-s mozgások és tű éles kép, viszont nevetséges cgi és kosztümök. Ez a technológia alapvetően dokumentumfilmekbe való, de minimum olyan alkotásba, ahol nem kitalált alakok, és környezet van. Na az Avatárban szinte nincs is valódi díszlet. Szerintem simán nevetségessé válna az "eyepopping 3D" és a "performance capture-technológia" :)

vargatom 2013.04.08. 21:24:25

@Kriszti25: Szerintem a CG baromi jó volt a 48fps miatt, a Hobbitban gyakorlatilag hibátlanok voltak a lények és sokszor a hátterek is (az elborult kameramozgás ártott a háttereknek inkább).

A kérdést majd akkor kell eldönteni, amikor forgatni kezdenek, de utólag még mindig dönthetnek úgy hogy nem jelentetnek meg 48fps változatot (a Hobbitnál is elég volt egyféle nyersanyag)

bcrics 2013.04.08. 22:21:57

A vizes jelenetek ha legalább úgy fognak pompazni ( és úgy fognak) mint a Pi életében akkor nagy baj nem lesz.

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2013.04.09. 16:33:18

@Atkakukac1989: ha a geekek alatt filmrajongókat értünk, akkor aláírom. igen, besértődtünk, hogy film helyett cirkuszi mutatványokat kaptunk csak a felületes témakezelés és karakterek mellé. valamit, ami ugyan két fokkal profibb, mint a Transformers, de Michael Bay szelleme attól még átlengi. és amikor én (meg azért az emberek többsége) egy film történetéről beszélek, akkor általában a forgatókönyvet értem, beleértve jeleneteket, párbeszédeket, mindent. és igen, a gyenge történet alatt azt, hogy a film rosszul van megírva, és nekem pont az arányérzékkel volt a bajom. (azért ha a történet alatt csak a cselekmény vázát értjük, kicsit olyan, mintha egy rajz kontúrvonalairól beszélnénk csak, nem?)

@Zalaba_Ferenc: lehet a hájpot szeretni meg nem szeretni, de azért elismerni el lehet, hogy huncut egy dolog :) olyan, mint néhány bárban a kacérkodó pincérlány, akinek az a célja, hogy elhidd, hogy tényleg bejössz neki, és ma nálad fogja tölteni az éjszakát, de azért sokan ismerik az efféle praktikákat, és tudja, hogy csak a jattra hajt, amiért senki nem is ítéli el, csak éppen óvatosan kezeli, mert könnyen tud sokakat befolyásolni.
Nyilván, mindenki annyira jó Hollywoodban, mint amennyire sikeresek a filmjei, pontosabban amennyire sikeres az utolsó filmje. De ez az objektív vetülete a dolognak, de eddig nem is erről volt szó. Michael Bay is Hollywood császára, mert végül is megbízhatóan szállítja a kasszasikereket. De az adott vitában ez mellékes, mert akkor nem is lenne vita, mert hát a bevételek azt mutatják, hogy semmi baj az Avatárral, ahogy mondjuk a Transformers 1-2-3-mal sem. :) De ha ti is mindent innen néznétek, akkor csakis hírek lennének az oldalon, vagy nem? Szóval, a téma az volt, hogy mi a bajom (meg szerintem még sokaknak) az Avatarral. Igazából csak ismételni tudom magam. Interjúkat nem sűrűn olvastam, meg amiket olvastam sem tudom most neked linkelni nyilván, mert minden linket nem mentek el, amit olvasok :) Viszont derengeni derengenek nyilatkozatok, amiben Cameron a történet üzenetének nagyszerűségét firtatja. De mondjuk az alkotói szándék, meg az alkotó maga az rendszerint mellékes, a kész mű a lényeg. A Wall-E-ben az üzenet szépen simul bele a történetbe, az Avatárnál nem igazán. Tolakodó, hangos, erőszakos, miközben bugyuta, felszínes, és végtelenül naiv (lehet valami kedvesen naiv is, de ez nem, lásd a jelzőket az elején), ettől válik idegesítővé. És végtére is felesleges, nem simul annyira finoman bele az üzenet, mint a Wall-E-nál. Így ha kimaradt volna, az Avatar egy jobb film lenne. Szerintem. És kb. azért is haragszom a filmre, mert ott volt egy nagyszerű film lehetősége, amit tönkre vágott az okoskodás. (nem az a baj, hogy megpróbált a film okosakat mondani, a baj, hogy nem sikerült neki, ezért csak okoskodik)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása