aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a hobbit - váratlan utazás: a magyar szinkron Takács Máté
2012. december 11. 11:16:30

Kategória: film 14 komment

A Gyűrűk Ura-trilógiához minden idők egyik legjobb magyar szinkronja készült el (a harmadik rész még VOXCar-díjat is kapott!), így annál is nagyobb kihívás elé került A hobbit: Váratlan utazáson dolgozó csapat. Úgy tűnik azonban a magyar hangok listáját szemlélve, ezen a téren sikerülhet felérni a nagy elődhöz. Következzék pár ismerős név és egy törpseregnyi új színész!

Zsákos Bilbó: Martin Freeman – Görög László. Aki látta bármely szinkronizált előzetest, azt nem éri meglepetésként az új főszereplő neve mellett Görögé, és a Sherlock című sorozat kedvelőit is megelégedéssel töltheti el, sőt, a Galaxis útikalauz stopposoknakhoz készült (home videós) szinkronban is e párosításnak lehettünk fültanúi.

Gandalf: Ian McKellen – Bács Ferenc. Alapos felbolydulást okozott, mikor az első magyar nyelvű előzetesben nem az annak idején nagyon megkedvelt Bács Ferenc hangján szólalt meg e kulcsfontosságú szereplő. A magyar színész visszavonulásáról szóló híresztelések azonban kacsának bizonyultak, ő maga is kifejezésre juttatta, mennyire kedveli Gandalf figuráját, így a frissebb trailereknél már helyre állt a világ rendje.

Gollam: Andy Serkis – Láng Balázs. A Gyűrűk Ura-trilógia a popkultúrába leginkább beivódott szereplője is régi formájában tér vissza.

Szarumán: Christopher Lee – Reviczky Gábor. Most megtudhatjuk, milyen volt az, mikor a Fehér Mágusnak még több esze volt, Reviczky Gábor a korábbinál minden bizonnyal kevésbé fenyegető hanghordozásában.

Elrond: Hugo Weaving – Rosta Sándor. Felidézhetjük azt a szerepet is, ami Rosta Sándor nevét hellyel-közzel összefűzte Weavingével.

Galadriel: Cate Blanchett – Kovács Nóra. Kovács Nóra újfent előveheti túlvilágiasan csengő hangmódozatát, ami oly remekül vezetett be minket annak idején Középfölde régmúlt és aktuális helyzetébe.

Frodó: Elijah Wood – Csőre Gábor. A kerettörténetben feltűnő hobbit szájából most talán kevesebbszer hangzik el, hogy "Jaj, Samu!", de bármi mást mond majd helyette, természetesen ugyanazon hangon teszi.

Bilbó (idős): Ian Holm – Fodor Tamás. A régi szereplők listájának végére maradt egy csöppnyit kedvetlenítő fejlemény. Reméljük, Makay Sándor egészsége jól szolgál, s más okból nem vállalhatta ismét Ian Holm Bilbójának megszólaltatását. Az őt váltó Fodor Tamást hallhattuk már Anthony Hopkinsként is, az utóbbi időkben pedig olyan filmek szinkronizálásban vett részt, mint az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát!, a Ted, A tetovált lány, a Testcsere, a Karácsony Artúr vagy a Cowboyok és űrlények.

a törpök:
Thorin: Richard Armitage – Széles Tamás
Dwalin: Graham McTavish – Epres Attila
Balin: Ken Stott – Botár Endre
Kili
: Aidan Turner – Szatory Dávid
Fili: Dean O'Gorman – Seder Gábor
Glóin: Peter Hambleton – Kőszegi Ákos
Óin: John Callen – Forgács Gábor
Bifur: Wiliam Kircher – Papucsek Vilmos
Bofur: James Nesbitt – Zámbori Soma
Bombur: Stephen Hunter – Barabás Kiss Zoltán
Ori: Adam Brown – Takátsy Péter
Dori: Mark Hadlow – Kassai Károly
Nori: Jed Brophy – Benkő Péter

és a többiek:
Radagast: Sylvester McCoy – Harsányi Gábor
Nagy Goblin: Barry Humphries – Koroknay Géza
Tom, a troll: William Kircher – Bolba Tamás
Bert, a troll: Mark Hadlow – Bácskai János
William, a troll: Peter Hambleton – Bolla Róbert

A filmet december 13-án mutatja be a Fórum Hungary, de már szerdán éjfélkor is látható egyes mozikban, illetve a szinkronizált változaton túl, a 2D-s változatot feliratosan is műsorra tűzi országszerte több mint tíz mozi.

poster_thehobbit_hun02.jpg

Címkék

szinkron fantasy hobbit lord of the rings forum hungary cate blanchett peter jackson elijah wood ian mckellen ian holm hugo weaving martin freeman koroknay geza epres attila andy serkis reviczky gabor csöre gabor szeles tamas görög laszlo harsanyi gabor kassai karoly rosta sandor szatory david köszegi akos bacs ferenc lang balazs kovacs nora fodor tamas seder gabor forgacs gabor zambori soma barabas kiss zoltan takatsy peter bacskai janos papucsek vilmos botar endre bolba tamas benkö peter bolla robert

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr24959557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord Picard 87 2012.12.11. 11:42:05

Valóban impozáns a lista, és nagyon örülök neki, hogy majd minden szereplőt a régi hangján hallhatunk. Csak Makay Sándort nem, ezt szomorúan veszem tudomásul, mert már az előzetesben is milyen nagyszerű volt hallani őt. Ő és Bilbó elválaszthatatlanok, mint Bács Ferenc és Gandalf. Remélem ha a későbbiekben Bilbó-nak ismét jut szerep a trilógiában, Makay Sándort ismét üdvözölhetjük a stábban!

|brucewayne 2012.12.11. 11:47:24

szuper gárda, "kár", h feliratosan nézem pénteken:P - sebaj, egyszer majd a veretes magyar szinkronnal is letolom itthon!

Sok csatornánál az a gond, nem tisztítják rendesen 2012.12.11. 13:10:52

Pedig A Hobbit első szinkronizált előzetesében még Makay Sándor volt az öreg Bilbó/Ian Holm hangja ! :(

Remélem, azért még így is jól sikerült a szinkron.

zsóka_eszter 2012.12.11. 13:17:23

Makay Sándort nagyon sajnálom, hiányozni fog, és Glóin figurájához is szokni kell Kőszegi Ákost, de valóban, szuper :-)
(plusz kár, hogy Gimli a Hobbitból hiányzik, az egyik legnagyobb karakter, a GyU bővítettben sokat nevettem rajta)

mrs wilkinson 2012.12.11. 13:25:54

Kőszegi Ákos A Két Toronyban is szinkronizált, ráadásul nem kétmondatos szerepet, ez így elég fura

zsóka_eszter 2012.12.11. 13:26:32

jut eszembe, Brad Dourif-nak (Grima Wormtongue) nem Kőszegi volt a szinkronhangja?

TomPowell25 2012.12.11. 14:46:35

@acs_eszter: de igen, ő volt.

Makay Sándor hiányát meg nagyon fájlalom. Az egyébként remek Földi Tamás hangja az egyik reklámban is megütötte a fülem, de végülis minőségi a csere.

Andrews 2012.12.11. 15:11:55

Remélem nem betegség miatt nem vállalta. Tényleg ő volt az előzetesben is. Emellett sok példát láttunk már sajnos olyanra hogy valamilyen oknál fogva nem vállalta el egy szinkronszínész egy mozis sorozat folytatását (pl Batmanek - Morgan Freeman, Gary Oldman hang változás stb)) s később kiderült sajnos hogy miért. :(
Annyira illett Bilbo-hoz a hangja, a többiekkel viszont nincs baj.

ezsolty 2012.12.12. 10:31:42

Nekem kifejezetten tetszik, de azért vannak szépséghibái. Például Kőszegi Ákosnak nagy kár volt itt is szerepet adni, a Gyűrűk Ura után. :(
Viszont Fodor Tamás csak megszokás kérdése, mert Bilbóhoz illik és Ian Holmot is többször megszólaltatta már. Makay Sándor azért kétségkívül jobb lenne, de most ez így alakult. A lényeg, hogy semmiképp sem nevezném rossznak az új párosítást. :)

Remélem azért a Művész Úr jól van!

Andrews 2012.12.13. 22:51:31

Csörögi István úr volt a szinkronrendező? Nem látom itt ki volt.

Gergely Aradi 2012.12.17. 18:23:25

Sziasztok!
Biztos forrásból tudom, hogy Makay Sándor jól van. A szomorú az, hogy idióta okok miatt nem ő lett Bilbó.
A szinkronstúdió behívott néhány hangot, felvettek velük jeleneteket, és kiküldték a stúdiónak, hogy ott elbírálják. És ott arra az eredményre jutottak, hogy Fodor hangja jobban illik Ian Holmhoz. Makay Sándor alulmaradt egy olyan castingban, amit már 10 éve megnyert. Nagyon gáz. :s Nem tudom, hogy a stúdió felejtett el szólni, hogy már két filmben ő volt Bilbó, vagy más kommunikációs hézag okozta a hibát, de ezt nem szabad hagyni. Így sem sikerült elérni a tíz éve készült szinkronok színvonalát, de Makay nélkül aztán tényleg semmi értelme.
Petíció kell, vagy valami, hogy legalább a bővítettre jó szinkron kerüljön!

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.17. 20:04:19

@Gergely Aradi: Kösz a felvilágosítást, nos, ez nagyon abszurd, nem is értem, a forgalmazó hogy hagyhatta annyiban... Engem nagyon zavart, hogy nem a megszokott hangot hallottam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.18. 09:46:57

@Gergely Aradi: sose fogom megérteni, hogy minek egy már meglévő karakternek egyáltalán "verseny"?!

Ő az és kész.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása