aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a hét pszichopata és a si-cu [seven psychopaths] (2012) Kofrán Gergely (törölt)
2012. december 05. 16:15:23

Kategória: film 11 komment

„Marty, csak te gondoltad, hogy a pszichopaták szórakoztatóak. Pedig egy idő után elég fárasztóak tudnak lenni.” /Hans/

Hansnak (Christopher Walken) szerencsére nincs igaza. Martin McDonagh pszichopatái ugyan tényleg le tudják fárasztani az embert, de végig szórakoztatóak maradnak, olyannyira, hogy nagy igyekezetükben egyenesen az év eddigi legszórakoztatóbb filmjét hozták össze. Ha valakinek kimaradt volna az előzetes: Billy, a kezdő színész és öreg barátja, Hans megélhetési kutyatolvajként tengetik életüket, az általuk elrabolt házikedvencek becsületes megtalálóiként tetszelegve húzzák le az aggódó gazdikat néhány száz dollárra. Egy nap azonban rosszul választanak áldozatot: egy meglehetősen agresszív gengszterfőnök shih-tzujára csapnak le, aki mindent, de tényleg mindent megtenne a kis cukorfalatért.

title40045019.png

A fenti szinopszis elsőre gyenge Guy Ritchie-utánérzésnek tűnik, de mindjárt más lesz a leányzó fekvése, amikor kiderül, hogy Billy legjobb barátja egy Marty nevű forgatókönyvíró (Colin Farrell), aki a békéről és a szeretetről próbál egy durva és erőszakos filmet írni hét pszichopata főszereplésével. Reménytelen és értelmetlen vállalkozásnak tűnik, de személyesen győződhetünk meg a sikerességéről, A hét pszichopata ugyanis saját megírásának fiktív történetét meséli el. Vastagon metafilmről van tehát szó, szóval aki szerint a Ház az erdő mélyén egy értékelhetetlen katyvasz, az messzire kerülje el ezt a hibbant bagázst!

„Tudom, hogy szerinted az álomtrükk a köcsögöknek való, de hidd el, nem csak... nem csak a köcsögöknek való. És úgy érzem, ide pont jó lenne. Meg különben is, manapság már nem is köcsögnek hívják őket, hanem homokosnak vagy melegnek...” /Hans/

A többieknek viszont kifejezetten ajánlott anyag, igazi különlegesség. A brit író-rendező a kritikuskedvenc, utólag kultfilmmé vált Erőszakikhoz hasonló hangvétellel mesél a nagy kiskutyarablásról is, a melankólia és a személyes tragédiák árnyéka pont olyan abszurd módon kúszik be két fetrengve röhögős momentum közé, ahogy az a való életben szokás. Épp ez az egyik legnagyobb erőssége: a mozivásznon ritkán látott, emiatt már-már abszurdnak tűnő életszerűséggel csavarja ki a filmes kliséket a néző elvárásaira való minimális tekintet nélkül.

Fennáll a veszélye, hogy ebből a kritikából egy indokolatlanul nehezen emészthető film képe rajzolódik ki, pedig erről szó sincs. A szerteágazó cselekményszálakat Martin McDonagh könnyed eleganciával fűzi egybe, miközben bőven elég poénnal kínálja meg azokat is, akik csak egy kis kikapcsolódásra vágynak agyzsibbasztó kirakós helyett. A mozifanatikusoknak viszont hatalmas élmény popkulturális utalásokra, végletekig kiforgatott klisékre, sarkított stílusparódiákra és más rendezők finom gúnyolására vadászni - a nyitójelenet például sokkal viccesebb, ha közben a Ponyvaregényre gondolsz.

Nem lehet szó nélkül elmenni a színészi teljesítmény mellett, de felesleges volna kilométereken át taglalni, hogy milyen jó formában van az amúgy is kiváló gárda.  Nem igazán tudnék kiemelni senkit és semmit, legfeljebb a női karakterek kidolgozatlanságát, de ezt a 40. perc környékén a már többször idézett Hans is kritizálja, így nem vesztegetnék rá több szót.

A hét pszichopata virtuóz alkotó munkája, aki ügyesen mutat görbe tükröt az egész filmszakmának, ráadásul közben sikeresen elkerüli az öncélú köldöknézegetés csapdáját is (ha pedig mégsem, hát kitűnően szemlélteti vele az ilyen esetek nevetségességét). Ízig-vérig tudatosan megkomponált, hiánypótló filmről van szó, ami után jó eséllyel úgy jössz ki a moziból, hogy már mennél is vissza új összefüggések és rejtett poénok után kutatni. Ritka az ilyen, becsüljük meg!

seven_psychopaths_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika thriller comedy drama colin farrell woody harrelson christopher walken martin mcdonagh sam rockwell 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr44949026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McCl@ne 2012.12.05. 17:40:05

Az év legjobban várt filmje, konkrétan szarok a Hobbitra emellett!
Alig várom, hogy nézhessem, előtte még egy utolsó kérdés:
ha az In Bruges-höz mérjük, akkor is megállja a helyét? A pontszámból ítélve gond nélkül, de azért kíváncsi vagyok :)

Kofrán Gergely (törölt) 2012.12.05. 18:36:50

Nekem jobban tetszett az In Bruges-nél, konkrétan vagy 2x annyit röhögtem rajta, de nem akarom túlságosan felsrófolni az elvárásaidat, nehogy csalódj :)

|brucewayne 2012.12.05. 18:56:14

a sztori metavonala kellemes meglepetés, tök jó, h nem lőtték le az előzetesekben - viszont emiatt kíváncsi vagyok, mikor kezdenek el rinyálva spoilert kiáltani az olvasók;P.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2012.12.05. 19:01:19

@McCl@ne: Megmutattam a sicus kolléganőmnek előbb az előzetest (épp múlt héten tudtam meg, hogy sicuja van), és azt mondja 'tuti jó lehet', szóval... ;)

Amúgy én a Hobbitot várom. ;P

Kofrán Gergely (törölt) 2012.12.05. 19:05:48

@bruce_wayne: ezen én is gondolkodtam, de nagyon nehéz lett volna í metavonal említése nélkül írni a filmről. plusz a legelején kiderül (2. jelenet, ha jól emlékszem), szóval nem akkora geciség lelőni... ugye? :D

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: kétségtelen pozitívuma a filmnek, hogy a végtelen mennyiségű sicus közeli miatt durván barátnő-kompatibilis :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.05. 19:52:48

@bruce_wayne: Ebben szerintem semmi spoiler nincs, ha valaki mégis azt érez benne, akkor annak egyáltalán nem szabad kritikákat olvasnia, mert a kritika mint műfaj számára úgy ahogy van, spoiler. Kritikájában Gergő nem igazán hozott példákat a negyedik fal bontogatására...

SPOILER?

...miközben én még azt is leírtam volna, hogy ki az író/rendező szócsöve, ami szintén eléggé egyértelmű.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.05. 19:55:09

@McCl@ne: Nálam mindkét film 8 pontos, de azért az In Bruges közelebb áll hozzám, mert témája, hangvétele komolyabb. Dráma ebben is van, de ez egy jóval könnyedebb, szatirikusabb jellegű film, amely mögött persze az év összes vígjátéka elbújhat mögötte Tedestől, Diktátorostól együtt.

McCl@ne 2012.12.05. 20:26:58

@Zalaba_Ferenc: Igen, de megfeledkezel arról a szűk közegről, akik direkt azért olvasnak el mindent, hogy aztán abban a legapróbb részletre is teli torokból üvölthessék, hogy "SPOILER, kérem vissza a pénzem!!!"

Amúgy - nem szőrszálhasogatok vagy kötekszem, csak érdeklődök - ha az In Bruges 8 pont, akkor mi az ő műfajában (ami amúgy nem tudom, hogy mi, valahol dráma, dehát azok a telibekúrt hattyúk :D) a maximum pontos?
Mert nyilván sok mindent nem láttam még, és nálam az In Bruges a TOP 5-be is beférne, annyira szeretem, úgyhogy szívesen vennék bármit, ami hasonló és legalább ilyen, vagy jobb!

|brucewayne 2012.12.05. 22:04:31

@Kofrán Gergely & @Zalaba_Ferenc: egy szóval sem írtam, h spoiler. ha az lenne, sem érdekelne. nem hiszek a spoilerben.

talán már említettem egy ostoba Trónok harcás vernyogásnál a fb-on, h gyerekkorom óta pl. a könyveket és a cikkeket is, hm, na jó, igazából nem kezdem a végüknél, de egy rövid idő, bevezető rész, pár fejezet/bekezdés után elolvasom azt, h eldöntsem, át akarom-e rágni magam az egész íráson, vagy sem.

bármilyen művészeti ág produktumában általában nem a meghökkentés élménye, annak átélése érdekel, hanem a mű egésze, a struktúráltsága, ahogyan eljutunk ehhez a faktorhoz (már ha egyáltalán), illetve ennek a hatása.

ellenben @McCl@ne: fogalmazta meg jól, h kikre, avagy milyen viselkedésre céloztam, amikor úgy fogalmaztam, ahogyan.

ahhoz képest, amire a – sajnos – megszokottak alapján számítottam, a rinyagépek még egészen jól tartják és tűrtőztetik magukat:D.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.23. 14:04:25

Nagyon vártam, megnéztem végre és most sírok.
Nagyon nem jött be... :S

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása