aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: felhőatlasz [cloud atlas] (2012) Zalaba_Ferenc
2012. november 21. 15:43:09

Kategória: film 38 komment

- SPOILERMENTES -

Három rendező, hat kor, hat történet - egyetlen óriási filmblöff? Nos, előjáróban csak annyit mondanék, hogy ha Ridley Scott nem idén gondolta volna úgy, hogy új nadrágot szab az Alien-univerzumra, akkor a Felhőatlaszból lehetne az év legvitatottabb filmje.

Ettől függetlenül jó eséllyel csámcsoghatunk majd hosszasan rajta, és ki tudja, egy-két év vagy évtized múlva még át is értékelhetjük: a jelen közönsége ugyanis leginkább sóhajtozással vegyes fejvakarással tekinthet a Wachowski-testvérek és Tom Tykwer közös odüsszeiájára, mert a Felhőatlasz több, mint egy film, ugyanakkor kevesebb, mint egy mítosz: igazából egy látlelet a filmről, mint önkifejezésmódról: egy iróniától nem teljesen mentes, de összességében magát véresen komolyan vevő kulturális idézetgyűjtemény. Ezt a hozzáállást viszont én nem igazán tudtam neki felróni, hisz a demagógiával szemben - melynek legfőbb ismérve a vak elkötelezettség - a Felhőatlasz tudatosan idéz mindenből, ami film, ami irodalom, ami zene. Mindenből, ami kultúra.

Nem is az a lényeg, amit a felszín sugall, hisz minden több szálon futó, sokszereplős dráma lényegében a sorsszerűségről mesél; arról, hogy minden mindennel összefügg. Ennél izgalmasabb az, ahogy a film a különböző zsánerekkel játszik. Mert abból aztán van itt minden: poszt-apokaliptikus túlélődrámával kezdve barkós oknyomozó krimin és öregkori szatírán át futurisztikus love story-ig, melyek persze ilyen meg olyan módon, hangzatosan artikulált "karma" és "végzet" szavakkal kísérve fűződnek egymásba. Önmagában ez az idősíkok között folyamatosan ugráló narratíva, és az arra felfűzött cselekmény is lehet lebilincselő, de mint említettem, a rendező-triónak nem feltétlenül csak ez volt a szándéka, mert kimódolt fordulataival és esetenként csalódást keltő megoldásaival - jó tempó, jó vágás és jó játék ellenére - ez kevés.

A felszínt teleszemetelő kinyilatkoztatások mögött ugyanis egy sokkal érdekesebb vélemény rejtőzik, melyet a trió a filmről, mint médiumról alkotott: a hat sztori, amelyben ismert arcok a tőlük megszokottal szöges ellentétben álló szerepeket öltenek magukra - néha akár bőrszínt vagy nemet váltva -, hat különböző zsánert képvisel, amely annak főbb szabályait betartva mégis ugyanarra jut: lehet egy film bármennyire abszurd vagy éppenséggel kőkemény műfaji darab, kell neki egy üzenet. Kell valami, amit hamuba sült pogácsa módjára magával vihet a néző a filmről, különben az adott produkció elbukik. Legyen bármennyire is kicsi a film által felvállalt szerep, ha nem tesz hozzá a kultúrához, melynek - minőségtől függetlenül - részét képezi, akkor olyan, mintha nem is létezne.

Ez a meglátás az én hamuba sült pogácsám, és ha te ezt nem látod meg a Felhőatlaszban, akkor sincs nagy baj: a filmben van még elég kraft ahhoz, hogy valami mást túrj kis magadnak belőle. Feltéve, ha "ásóval a kezedben", azaz hegyesre élezett tudattal állsz neki a filmnek, mert tagadhatatlan, hogy a Felhőatlasz igényel egy bizonyos tudati állapotot, melyet bizonyos elemei rendesen meg tudnak mételyezni (mert felszínes mondandóit a kelleténél tényleg többször artikulálja), és ez a nagy szerepcserés játék (Hugh Grant, mint törzsi maszkos kannibál? Tom Hanks, mint feka börtöntöltelék? Halle Berry, mint nyársat nyelt zsidó nő? Susan Sarandon, mint szanaszét varrt javasasszony???) is meg tudja feküdni a gyomrot, a 170 perces játékidőről  nem is beszélve. De ha ezeket az elemeket te is apró sirámoknak érzed, akkor az év egyik legnagyobb kalandja vár rád, melynek végét egyéntől függően belengheti keserű blöffszag vagy a katarzis borzongató érzése, de ne feledd: maga az út néha fontosabb, mint a végcél. Csak hogy én is idézzek egy közhelyet az egyetemes kultúrából.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika fantasy sci fi hugh grant drama halle berry wachowski tom hanks romance hugo weaving jim broadbent tom tykwer cloud atlas 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr724918398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2012.11.21. 16:11:50

Engem az előzetese nagyon elriasztott azokkal a hangzatos, facebook-ra való üres életbölcsességekkel, meg amúgy se szeretem az ilyen giga-világmegváltó/létösszegző koncepcióval operáló filmeket, de a színészek miatt talán adok neki egy esélyt.

Melllvar 2012.11.21. 17:51:39

a konyrol tudtok nyilatkozni, arrol, hogy erdemes-e olvasni, de akar a vitathato inkabb-kony-vagy-a-film kerdesrol is?

Twix · http://fogalmam.blog.hu/ 2012.11.21. 20:27:28

szeretem a mély filmeket, de engem a játékidő rémiszt. 3 óra? nane... inkább az Argo.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.21. 20:46:38

láttátok is a filmet, vagy csak néztetek valamit?

komplikato 2012.11.21. 22:07:56

Engem megnyugtatott amit írtatok a filmről, mert nekem valószínűleg be fog jönni. Már csak az a para, hogy annak is akit elcsaltam rá? :D
Nem várok tőle Vörös Oroszlán szintű mélységeket, de hátha mások is elgondolkodnak pár dolgon utána, amin érdemes.

esoember 2012.11.21. 23:39:38

Hogy a film érdekel-e, azt még nem tudom, de a kritika kibebaszottul jól sikerült!!

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2012.11.22. 08:58:46

nálam várós, kritikák nem érdekelnek, majd én eldöntöm tetszik-e nekem vagy nem :)

ratched nővér 2012.11.22. 09:54:23

dagályos, unalmas, giccses, hiteltelen.
összegyúrtak 6 közepes filmet (krimi+vígjáték+buzisromcsis+rabszolgáskalandos+scifi+antiutópia) egy nagyjátékfilmmé ugyanazokkal a szereplőkkel és nem külön vetítik a filmeket hanem mindegyikból 10 percet, utána másik filmbe vált, ez a nagy truváj. persze leöntik a "minden mindennel összefügg átívelően korokon keresztül" konyhafilozófiájával.
herótom van azoktól a filmektöl aminek a végén a narrátor megmagyarázza az élet értelmét vagy hogy hogy is kell értelmezni a látottakat. na ez itt 6xmegtörténik. mindez tomhanksszel súlyosbítva.

Cpt. Flint 2012.11.22. 10:11:34

@wmiki: jól illik hozzád a blogod címe... nem is gondoltam, hogy van önkritikád.

sisco98 2012.11.22. 11:23:16

Nagyon jól eltalált kritika, szinte teljesen ez a vélemény alakult ki bennem is, így bárki aki megkérdezi, milyen volt a film, elküldöm neki ezt az írást. köszi! :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.22. 11:28:42

@Adam Van Helsing: Arról majd Máté beszámol. Ő a magyar hangok helyi szakértője. :)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.22. 12:04:21

@Zalaba_Ferenc: Hanks egyik figurája, Zachry egy másik filmszereplőt megidéző modorában szólva: én nematudom maxijobban. ;)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.22. 13:14:41

@Takács Máté: Azért a filmről alkotott véleményedet megoszthatnád velünk - akár mai modern magyar szavakat használva. :)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.22. 13:24:54

@Zalaba_Ferenc: Egyet kell értsek a fent írtakkal, erre jutottam végül.

Beszúrom ide a Kritikus Tömegre írt véleményemet:

Nem egyszerű olyan gondolatot megfogalmazni erről a filmről, ami biztos, hogy minden egyes nézőre áll. Bennem leginkább az érett meg utána, de jó lenne mind a hat történeti szálat külön, teljes filmként látni, annak ellenére, hogy jól ismert filmtípusokról van szó - vagy éppen azért, mert már jól ismerem őket és szeretem mindet. Ez nyilván nem véletlen. Legjobban tehát -de lehet, hogy kizárólag- gazdagon illusztrált filmatlaszként funkcionál a Felhőatlasz, amit vékony papírkötés fog össze, a narráció bölcselkedései pedig sajnos kevésszer tudtak igazán rezonálni, időnként félúton el is vesztették figyelmemet, de nem is voltak lényegesek, mert e gondolatok úgyis jól ismertek már a megidézett zsánerekhez hasonlóan. Elhamarkodottság lenne úgy legyinteni a film egészére, hogy részeit viszont működőképesnek találtam, vagyis engem is maguk alá temettek merő ambíciói, amikkel szemben mozifilmként alulmarad, de mozivízióként idővel jelentőséget nyerhet a Felhőatlasz.

És hogy a szinkronról is mondjak valamit, én semmi kivetnivalót nem találtam benne, de én tényleg csak akkor találok, ha tényleg van (legutóbb talán Emma Stone magyar hangja volt ilyen A csodálatos Pókemberben). Harsányi Gábor és Stohl András kiemelkedőt nyújt, köszönhetően az általuk szinkronizált színészek (több) komikus momentumának, de Kőszegi Ákos is jól nyeli el a szavak végét, Fekete Ernő hangja pedig tökéletesen illeszkedik abba a korba és ahhoz a személyhez, ahol ill. akit Ben Whishaw fő történeti szálában alakít. Talán csak Keith Davidnek tudtam volna elképzelni egy öblösebb hangot Varga Rókusnál, de amúgy örülök mindig, ha őt hallom. A szöveg a fordító számára kihívással teli volt, de ez nem érzékelhető számunkra, feltéve, ha hozzám hasonlóan szeretitek a magyar nyelv hajlítgatását, ami Tom Hanks fő történeti szálában történik.

vargatom 2012.11.22. 22:07:13

Facebook ismerős (Kaliforniában élő echte olasz) véleménye:

"egy kondér fortyogó hasmenés"

;)

AldoWinnfield 2012.11.22. 23:21:54

Az egyes történetek tetszettek, mindegyik, ahogy összefűzték az egészet és próbálták eladni, az már nem feltétlen. Mindenesetre a pozitív oldalon állok, már csak azért is mert szükség van az ilyen grandiózus mozikra!

Különben a plázaközönségnek nagyon a torkán fog akadni... Már aki bemegy rá, mert itthon sem várok nagy sikereket.

drazsika 2012.11.23. 02:04:19

Huhh, most nagyon nem értünk egyet. Ennyire régen bosszantott fel film. Szinte semmi nem működott benne. Az érzelmek teljesen lufik voltak, ennyi idő nem elég egy karakternek hogy hihető legyen, akàrhànyszor mondja el hogy éppen mit érez. Egyedül Frobisher karakterének volt súlya, de csak azért mert az a színész zseniàlis. A legjobban még is az zavart hogy maga a 'filmmaking' (bocsi) volt baromi gyenge. 3 pont, a Watchowskikbòl többet nem kérek.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.23. 07:15:56

@drazsika: Ahogy néztem a stáblistát, ők valójában csak két szálat - a két jövősztorit - vezényeltek le, ami talán nem is annyira meglepő, lévén jóformán csak ezekben volt akció, meg igazából giccs is. :)

Regggie 2012.11.23. 09:50:50

Kellemes meglepetés volt, nagyon jó film! Pedig nem vártam tőle sokat, de hiba lett volna kihagyni.
Egyébként csak én láttam bele 2 utalást is az all-time kedvencemből, a Nagy Lebowski-ból? :) 1. "Néha te eszed meg a medvét, néha pedig a medve esz meg téged" - csak itt valami más állattal mondták ugyan ezt, már nem emlékszem pontosan; 2. A wc-s "hol a kibaszott pénz!?" jelenet.

szkristof92 2012.11.23. 18:15:18

Egy hat történetszálon futó, csaknem három órás mozi, ami mégis minden percre lekötött. A legjobban a jelenben játszódó vígjátéksztori, a sci-fi rész (a látvány lehengerlő) és a posztapokaliptikus epizód jött be, de a többivel se volt probléma. Nagyon egyedi darab, figyelni kell rá rendesen de egyszer sem vesztem el (ezért külön köszönet a vágóknak). Csak ajánlani tudom tényleg nem mindennapi.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.23. 19:00:02

A Mozineten van egy lehúzó kritika, melyet azért mindenképp érdemes elolvasni, mert a szerző olvasta a könyvet (most már én is kíváncsi vagyok):
http://www.mozinet.hu/kezdolap/filmkritika_|_felhoatlasz__%2816%29

Kritikájában arról ír, hogy a könyv egyfajta műfajparódia, melynek minden fejezete olyan, mintha valaki más írta volna: ennek tudatában még erősebbnek érzem azt, amit a kritikámban írtam, miszerint ez egy műfajpanoptikum. A rizsa az rizsa, de ami mögötte van, az nagyon-nagyon ügyes filmkészítés.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2012.11.23. 19:26:02

A kínos, bár érzésem szerint szándékosan eltúlzott maszkokban egyetértek a Mozinetes kritikával, amúgy szerintem jobban el kellett volna választania a szerzőjének a filmet a könyvtől és akkor talán tudta volna értékelni az erényeit.

Elensar 2012.11.24. 12:27:33

Nekem nagyon tetszett a film.Valamilyen szinten ehhez meg kell érni mentálisan.Nem feltétlen könnyen emészthető,de nekem nagyon tetszett.Észre sem vettem,hogy eltelt 162 perc....külön jó volt szerintem,hogy egy kisebb ,kb 40fős teremben láttam,és a végén mindenki csak ült,néma csönd....Szerintem klassz volt.Látványilag is.Történetileg is,ahogy összekapcsolódtak a sztorik.A színészek pedig zseniálisak.Nagyon ritkán járok moziba,de lehet kb a Gyűrűk Ura óta ez lesz a következő film amire beülök másodjára is....

Drakeamarth 2012.11.24. 12:34:12

Sokan számolnak be arról, hogy másodjára még erősebb a film, kíváncsi leszek tényleg így lesz-e.

drazsika 2012.11.24. 18:52:18

@Elensar:
Azért mert neked tetszett, nem hinném hogy mentálisan érettebb lennél nálam. Nagyon is könnyen emészthető film, csak nem túl tápláló. Egy paraszthajszálnyira voltunk attól hogy feliratozzák a szereplők érzelmeit hogy tuti mindenki megértse. Ugyan nem értek vele egyet, de a "stílustanulmány" meg "idézetgyűjtemény" véleményeket elfogadom. Azt viszont, hogy nem értem a filmet vagy hogy éretlen vagyok hozzá, na azt kikérem magamnak.

Elensar 2012.11.24. 18:55:49

@drazsika: Kérd ki.Véleményt mondtam amihez tartom is magam.Nem személyeskedtem,stb.Gondolom ismered az inges történetet....szóval vagy felveszi valaki,vagy nem :)

drazsika 2012.11.24. 19:23:50

Nem is a véleménnyel van bajom. Azt nem szeretem amikor valaki (általában olyan akinek nagyon tetszett vagy nagyon nem), szellemi képességekhez vagy kultúráltsághoz társítja a saját véleményét. A kicsit is megosztóbb filmeknél mindig ez a helyzet, ezt idén többször is megtapasztalhattuk (pl. június 7én nem is kicsit...), pedig ez kizárólag ízlés dolga.

lifelike 2012.11.25. 15:49:00

Nagyon jo film, felnotteknek

Winkie 2012.11.29. 01:03:56

borzasztóan rossz film

Anonymus-for-president 2012.12.08. 12:18:58

Hihetetlen film. Nem azt mondom, hogy nagyon jó, és véletlenül se mondom, hogy rossz, de hihetetlen. Fantasztikus. Kötelező. Kicsit Mátrix-tipus: aki nem szeret gondolkozni a moziban, az unni fogja, ha nyitottan ülsz be, akkor élmény.

Endor 2012.12.09. 22:57:51

A kritizált "nagy szerepcserés játék" nélkül hogy lehetett volna egyértelműbben bemutatni a reinkarnációs vonalat? Először amúgy azt hittem, hogy az anyajegy mutatja, hogy ki kinek az előző/következő élete, de annak más jelentősége van.

Baldvogel 2012.12.16. 13:46:21

Jó kis kritika ez, rövid, de velős, gratulálok.
Ez a film, ha nem Bergmant vagy Godard-t keressük benne, eszméletlenül jó szórakozás. Az egymásba csavarodó történetek önmagukban, bár érdekesek, nem túl eredetiek, összeszőve azonban feszült utazásra visznek térben és időben. A karakterek összekapcsolása, szerepük kihámozása még a végefőcím után is izgalmas órákat okozhat. Kétségtelen azonban, hogy az egész filmet átitatja valami gondosan adagolt édes szirup, az utolsó húsz perc pedig komolytalanná teszi az első százötvenet, de hát ez Hollywood. A színészek jók, különösen Jim Broadbent és Tom Hanks, sőt: bár Hugh Grantért nem vagyok oda, jó volt látni, hogy a filléres vígjátékokon kívül tud mást is. A völgyemberek (magyar) nyelvét meg mintha Parti Nagy Lajos írta volna, nagyon szórakoztató.
Mindazonáltal lehetséges, hogy a film alapjául szolgáló regény, amelynek más a szerkezete, jobb, mert máshová helyezi a hangsúlyokat, és a cukormáz, ha van, nem ennyire édes. Erre van némi esély, hiszen a szerző egy Japánt megjárt brit fiatalember, és a könyvét a rangos Booker-díjra is jelölték. Tehát lehet, hogy akinek tetszett az ötlet, de a filmtől összeragadt a szája, annak tetszeni fog a könyv, amely már magyarul is megjelent. Én mindenesetre kíváncsi vagyok rá.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.16. 20:26:25

no megnéztem
az utóbbi idők legjobb filmje
de majd még meg kell néznem mégegyszer, ha már lesz nem MD verzióban is

első nézésre szerintem a mátrix bibliát nem üti meg, bár azt nehéz is überelni, annyira finomak benne az utalások

de így is elgondolkodtatott ez is...
tényleg ennyire erőszakosak vagyunk?
tényleg ennyiszer játsszuk el ugyanazokat a szerepeket?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása