aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: aglaja (2012) Németh Barna
2012. október 10. 07:56:00

Kategória: film 6 komment

Őszintén bevallom, a rendezőnő eddigi munkássága (Jadviga párnája, Miskolci boniésklájd) alapján nem sok jót vártam ettől a filmtől, úgyhogy az Aglaja legnagyobb tanulsága számomra olyan, mint Chokitóé: Ne ítélj előre!

aglaja.jpg

Pedig már az első percben megijedtem. A szépiásított képeken, egy öreg fa körül ugrabugráló emberek és szárnyas lovak látványa felidézte bennem a sehova nem tartó művészfilmek emlékét, de az ötödik percre mindez elszállt. Deák Krisztina elkezdett mesélni: mesélt a Romániában sztárnak számító cirkuszos családról, akik a diktatúra elől Magyarországra menekültek. Elmesélte, hogy az újrakezdés nem olyan egyszerű, mert ahhoz egy szenzációs produkció kell, s így lesz az egykor ünnepelt artistából a világhírű acélhajú nő. És hogy egy ilyen kisrealista családtörténetet miért kell elmesélni? Hát ez benne a pláne.

Az Aglajában a cirkusz világa összeolvad a rideg valósággal, de ne várjon senki sem holmi mágikus realizmust, itt most nem erről van szó. Bár a történet hordoz magában csodás elemeket, ez csak azért van, mert a címszereplő kislány szemén keresztül láthatjuk az eseményeket. Így elevenedik meg a gyermeki világ minden naivitásával, szépségével és félelmével, hogy találkozzék a felnőttek jóval földhözragadtabb életével. A kettő közti kapocs Aglaja és artista édesanyja kapcsolata, ami egyben a film fő motívuma is. Deák Krisztina gondos kézzel szövögeti ennek az anya-lány viszonynak az ívét, a kis Jávor Babett és Ónodi Eszter pedig minden lehetőséget kiaknázva lubickol a szerepében (mint ahogyan a bohóc édesapát játszó Bogdán Zsolt is).

Ám amikor már teljesen belefeledkeznénk a filmbe, egyszer csak nagyobbat kell koppannunk, mint a filmbéli "repülő lánynak"; egyik pillanatról a másikra ugrunk vagy tíz évet és a kislányból lett nagylánnyal nem csak az édes Babett, de a jól bejáratott hangulat is odavész. Innentől már nincs varázslat, se gyermeki lélek, csak a puszta valóság. Szerencsére a minőség nem vész el, Deák egy kerek egészet alkot filmjéből, ami mellett ez a hangulatgyilkosság csak egy dramaturgiailag indokolt szépséghibává húzódik össze. Úgyhogy nagy baj nincs, az igaz történeten alapuló Aglaja egy jó magyar film a kitartásról, összetartásról, szeretetről, hírnévről és néha seggre esésekről. Érdemes adni neki egy esélyt.rating-7.gif

aglaja_poszter.jpg

Címkék

magyarfilm drama kritika szokatrany 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr734829465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.10. 07:58:55

Próbálok nem erre a förtelmesen ronda plakátra fókuszálni, de nehezen megy...

Mindenesetre a leírásod első feléről beugrott a Messzi dél vadjai, vagy rossz helyen járok?

Németh Barna 2012.10.10. 09:07:16

@Zalaba_Ferenc: Kicsit. Ez a kislány a valóságot látja gyerekszemmel, a Beasts kislány meg elég rendesen felturbózza a valóságot. Persze azért, mert más a hangvétel és az értékrend is.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2012.10.10. 10:51:04

Tudtam, hogy a csúcscuki, rúzsos szájacskás kislány levesz benneteket a lábáról.
A képek viszont gyönyörűek, végre egy magyar film, ami filmnek néz ki.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.10. 10:52:44

@Pikszi: Mindenesetre Ónodi Eszter ábrázatán minden ott van, ami miatt messzire kerülöm a cirkusz intézményét. :)

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2012.10.10. 11:14:47

Igen, sajnos a cirkusz világa az, ami engem is elidegenít.
Viszont kíváncsi vagyok hogy festek nagyvásznon, mert statisztáltam ebben is, és szinte mindig a főszereplők köré tettek. Asszem filmünnep lesz ebből is.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2012.10.10. 12:07:04

@Zalaba_Ferenc: (akarom mondani: lábatokról :))
Ja, ez a cirkuszos téma a Carnivalét se szerettette meg velem (meg másokkal sem), pedig az is milyen jól nézett ki.
Miközben a fantasyirodalomban a cirkusz az új vámpír.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása