aeon flux

ready for the action now, danger boy?

írópárbaj: 1. forduló, 2. kör, 8. páros - kapornai dóra vs. kis dávid Németh Barna
2012. augusztus 22. 15:00:00

Kategória: 43 komment

Elérkeztünk az Első Nagy Írópárbaj első fordulójának második köréhez (az első kör eredményeit itt találjátok), melyben továbbra is a korábban már kisorsolt 8 páros méri össze tudását, ezúttal új feladatkörben.


A feladat: Írj 2-3 bekezdéses hírt bármilyen, a blogunkat érintő témakörben!

Versenyzőinktől azt kértük, hogy a lehető legaktuálisabb, ugyanakkor különleges témákból válogassanak, úgyhogy már csak ezért is érdemes elolvasni az alábbi sorokat, és természetesen névbemondással jelölni, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket. Figyelem! Csak a poszt megjelenését követő 24 órában tudunk szavazatot elfogadni.

Elérkeztünk az Első Nagy Írópárbaj első fordulójának második köréhez (az első kör eredményeit itt találjátok), melyben továbbra is a korábban már kisorsolt 8 páros méri össze tudását, ezúttal új feladatkörben.


A feladat: Írj 2-3 bekezdéses hírt bármilyen, a blogunkat érintő témakörben!

Versenyzőinktől azt kértük, hogy a lehető legaktuálisabb, ugyanakkor különleges témákból válogassanak, úgyhogy már csak ezért is érdemes elolvasni az alábbi sorokat, és természetesen névbemondással jelölni, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket. Figyelem! Csak a poszt megjelenését követő 24 órában tudunk szavazatot elfogadni.

Kapornai Dóra: Világméretű megmozdulás a Pussy Riot-ért

Orosz punk rockerekért tiltakozik Björk, Madonna, Paul McCartney, Sting, a Red Hot Chili Peppers és további számtalan híresség, művész és politikus.
Moszkva, Oroszország, 2012. február 21. Egy „Pussy Riot” névre keresztelt formáció sajátos „imát” prezentál az orosz ortodox egyház egyik legfőbb szentélyének számító Megváltó Krisztus-székesegyházban. „Szűzanya, űzd el Putyint!” – énekelték. A rövid performasz felkerült a világhálóra, néhány nappal később a banda három, húszas éveiben járó tagját előzetes letartóztatásba helyezték.

De kik is ők? A Pussy Riot egy orosz feminista nőkből álló punk rock banda, mely alig egy éve alakult Moszkvában. Az együttesnek nincsenek állandó tagjai, létszámuk tíz-tizenötre tehető. Többször kerültek már összetűzésbe a rendőrséggel megbotránkoztató politikai tartalmú megmozdulásaik miatt, melyekben élesen bírálták a fennálló rezsimet. Előadásaikat a védjegyükké vált rikítószínű ruháikban, símaszkkal a fejükön, nem mindennapi helyszíneken tartják.

Marija Aljohina, Nagyezsda Tolokonnyikova és Jekatyerina Szamucevics öt hónapot töltött előzetesben. Kálváriájuk ez idő alatt nemcsak Oroszország lakossága körében keltett felháborodást. Világszerte számtalan zenész, színész, politikus és híresség is protestál az együttes ellen folyó per ellen, melyben végül pénteken hirdettek ítéletet. A banda mindhárom tagjára két-két év szabadságvesztés vár, az indoklás szerinti vallási gyűlöletből fakadó huliganizmus miatt, mellyel súlyosan megzavarták a közrendet. Brit zenészek a hónap elején nyílt levélben szólították fel Putyint a lányok szabadon bocsátására, Sting az Amnesty International honlapján, Stephen Fry twitterén jelentette meg álláspontját, Madonna, a Red Hot Chili Peppers és a Franz Ferdinand tagjai moszkvai koncertjeik során emeltek szót a punkokért. Szabadságot a Pussy Riotnak! címmel készült egy videó is, melyhez olyan művészek adták a nevüket, mint Kate Nash, Lykke Li, Miike Snow, a Peter Bjorn and John vagy a The Hives tagjai.

A többolvasatos kérdés megosztja az embereket. Vannak, akik nemcsak jogosnak, egyenesen enyhének, mások embertelennek tartják a kiszabott büntetést, már-már a demokráciát féltve. Persze könnyen lehet, ha a lányok nem kerülnek ennyire a nemzetközi figyelem középpontjába, ennél jóval súlyosabb retorzió éri őket.

Kis Dávid: Vissza a polcra, avagy A Setét Torony projekt

Az igen nagy népszerűségnek örvendő, nyolc részes regény sorozat első kötete 1982-ben jelent meg, az eddigi utolsó pedig ez év februárjában, nem csoda, hogy a képernyőkre is be akar törni.

Ron Howard rendező/producer és Akiva Goldsmith forgatókönyvíró egy ideje már dolgozik Stephen King epikus regénysorozatának vászonra vitelén. A múlt nyáron azonban elég nagy akadályba ütköztek, mikor az Universal úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a projektet. A magas költségvetés miatt más stúdiónak passzolták a három filmet és az őket összekötő 2 évados, egyenként hat részes sorozatot. Először az HBO érdeklődéséről lehetett hallani, de végül ők is letettek róla. Idén tavasszal a Warner Bros. karolta fel a projektet, persze jóval kisebb költségvetéssel. Russell Crowe merült fel, mint lehetséges Roland Deschain.

A rajongók mostanáig bizakodtak a mozifilmek és a sorozat jövőjét illetően, azonban a Warner Bros. is elpártolt a tervezettől. Szintén a költségvetésre mutogatva, valamint a filmek-sorozat közötti problémákra hivatkozva. Hiszen, a filmeknek a sorozat kihagyásával is értelmesnek és összefüggőnek kellene lennie, mivel nem biztos, hogy aki a moziba megtekinti az első részt, utána leül és végignézi a sorozat aktuális évadát is.

Egy időre tehát úgy tűnik, újra visszakerül a polcra A Setét Torony, várva, hogy pár év, vagy évtized múlva valaki leporolja. Addig sem maradunk Stephen King feldolgozás nélkül, a Showtime műsorára érkezik minisorozat formájában A búra alatt című egyik (megahosszú) könyvéből készült feldolgozás. Ha pedig mégis inkább a regénysorozatnál maradnál, olvasd el a könyveket, állítólag megéri. (Én még nem olvastam, de tervben van. Most, a már fent említett burás történetet olvasom.)Itt az első kötet ajánlója:

A főhős Roland vitéz, ez az eleinte múlt és jövő nélküli férfi, saját világának-civilizációjának utolsó képviselője. Végtelen sivatagokon, lepusztult településeken át, elkorcsosult emberekkel, mutánsokkal megküzdve követi-üldözi ellenségét, a feketébe öltözött embert. Útjukat vér és pusztulás jelzi. Miért ez a megszállottság, hogy eljusson a Setét Toronyba? Talán ott megleli minden rejtélyek kulcsát? És ki a feketébe öltözött ember, ez a titkok ismerője, alakját váltogató varázsló? Netán maga a Sátán?

 

Címkék

sorozat hir jatek stephen king madonna bjork russell crowe ron howard toborzas iroparbaj

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr364769878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_22997 2012.08.22. 15:11:39

Kapornai Dóra. Kis Dávid cikkével az a gondom, hogy több helyen is helyesírási hibák vannak benne, a szubjektivitásra (nem olvasta) itt semmi szükség nem volt, és inkább ártott, mint használt, de a legfontosabb egy súlyos tárgyi tévedés az elején: A Setét Torony ugyanis 7 kötet, nem 8. Valamint: egy az egyben fülszöveget amúgy sem jó ilyen formában használni, de ha a filmesítésről van szó, értelme sem sok van, hogy előhozza.

Ismeretlen_105820 2012.08.22. 15:15:44

Épp a klotyón csurgattam, amikor zengett a harang, miszerint "egész van" be is ugrott, hogy e pillanatokban veszi kezdetét az utolsó páros megmérettetése, melytől (nem vicc!) olyan izgatott lettem, hogy néhány pillanattal korábban tettem el a kékerest, mint kellett volna, melynek a gatyám látta kárát. És jelentem, megérte a sietség, mert magas színvonalú, mondanivalójukat nagyszerűen közvetíteni képes cikkek vártak, de mindkettejük bazira felbosszantott a végére. Dóránál eszméletlen izgalmas és fontos a téma, de mindennemű konklúzió nélkül lóg az egész a levegőben, ezt pedig iszonyatosan sajnálom, mert nálam ez nagyon sokat levon. Dávid kiválóan cikké varázsolta a hírt, olyannyira, hogy simán feledni bírtam, hogy ma már olvashattunk ebben a témában, de egyem a lelkét, egy picit túl személyes lett - egy hír nem szólhat arról, a szerzője mit olvasott és mit nem. Bár nem kívánok méltányossági körülmények felé mozdulni, a zsenge életkorból fakadó közlékenységnek és tapasztalatlanságnak betudom ezt a ballépést és meg kell jegyeznem, ebben a körben Dávid fejlődött a legtöbbet önmagához képest, ezért ide bököm a szavazatomat.

Ismeretlen_72212 2012.08.22. 15:23:46

Kapornai Dóra

Ismeretlen_6782 2012.08.22. 15:24:02

Megintcsak kimondták helyettem, amit gondolok - creeper mindent leírt. Bár én ellentétes konklúzióra jutottam: Dávidnak már az előz fordulóban is hasonló problémái voltak (mármint túlságosan saját magáról szól a cikke), úgyhogy én Dórára szavazok.

skaven 2012.08.22. 15:26:35

dorara szavazok most, bar egyik sem volt meggyozo sajna. de nincs sok kulonbseg szamomra a ketto iras minosege kozott, ezuttal a legyen-noi-szerzo-is-a-blogon indittatas nyert nalam.

Kis Dávid 2012.08.22. 15:28:09

1. Hát én több helyen is utána néztem, és mindegyik nyolc kötetet írt: The Dark Tower I: The Gunslinger - A Setét Torony I: A harcos The Dark Tower II: The Drawing of the Three - A Setét Torony II: A hármak elhívatása The Dark Tower III: The Waste Lands - A Setét Torony III: Puszta földek The Dark Tower IV: Wizard and Glass - A Setét Torony IV: Varázsló és üveg The Dark Tower V: Wolves of the Calla - A Setét Torony V: Callai farkasok The Dark Tower VI: Song of Susannah - A Setét Torony VI: Susannah dala The Dark Tower VII: The Dark Tower - A Setét Torony VII: A Setét Torony The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole - magyarul még nem jelent meg De lehet tévedtem, akkor elnézést kérek.

gyusi 2012.08.22. 15:31:53

Dóra: nagyon jól írsz, ez a cikk még jobban is tetszik, mint az előző körben írott kritikád (amit egyébként szintén imádtam). cikkeddel az egyetlen baj, hogy nem nagyon vág a blog profiljába. a politika véleményem szerint nem erre az oldalra való. Dávid: írásod részletes (Javier Bardem-et azért illett volna megemlíteni), nincsenek benne töltelék adatok. talán az ajánló, ami szerintem nem hiányzott volna, ha kihagyod. ráadásul feleslegesnek érzem a linket, úgy, hogy alatta ott olvasható szóról szóra a tartalom. a téma ellenére is a szavazatom Dóráé

jjncaa · http://bowl.hu/ 2012.08.22. 15:32:23

Érezhetően közel áll a téma Dóra szívéhez, ezért kicsit talán zavaró is, hogy túl diplomatikus lezárást kapott a cikk... Ezúttal Kis Dávidé a szavazatom, nagyon sokat "fejlődött", de ha tartják a színvonalat, remélem mindketten továbbmennek

molgyorgy 2012.08.22. 15:34:56

Kis Dávid

SoZi 2012.08.22. 15:38:27

Dávidé a pont. Egyetlen oka van: nem értem, hogy a Pussy Riot ügye mit keres itt.

Anduril 2012.08.22. 16:19:22

Kapornai Dóra, még ha témája bár távolról zene, de közelről inkább politikai. Dávidé ezúttal kapkodósra és összeszedetlenre sikerült.

Ismeretlen_786375 2012.08.22. 16:23:26

Kapornai Dóra

Thomastic 2012.08.22. 16:30:39

Dávid

Ismeretlen_1068 2012.08.22. 16:31:54

2: Waaay too much information! :)))

erzsó 2012.08.22. 16:38:01

Kis Dávid, megelőlegezve.

michael jordan 2012.08.22. 16:41:10

Kapornai Dóra

Ismeretlen_787824 2012.08.22. 16:41:20

Dóra +1, politológus vénámnak jólesik az ilyen cikk!

freddyD 2012.08.22. 16:55:58

Kapornai Dóra

lukrecia_ 2012.08.22. 17:19:03

Kapornai Dóra.

Ismeretlen_786375 2012.08.22. 17:25:50

bennem eddig is nagy volt gyanú, hogy creeper írópárbaj alatti kommentjei nem komolyak, de mostmár nincs efelől kétségem, így viszont már zseniális komment Coelho paródia, szóval le a kalappal! :D

Nándó 2012.08.22. 19:02:26

Kapornai Dóra +1, de a témaválasztással abszolút nem értek egyet. Kis Dávid jó tanács: ne áruld el, hogy nem olvastad! Nincs hozzáadott értéke, viszont lelombozó. Ettől függetlenül nem ezért kapta Dóra a pontot.

Ismeretlen_84137 2012.08.22. 19:50:28

Dóráé egy picivel jobban tetszett.

Ismeretlen_29159 2012.08.22. 19:55:19

Kis David

Garru 2012.08.22. 19:56:40

Kapornai Dóra +1

Verity 2012.08.22. 20:30:13

Bevallom, én is úgy látom, hogy ha nincs ez a verseny, a Pussy Riot ügye nem kerül ide. Mondhatni kicsit távol áll a blog profiljától a téma, ám szerintem még éppen belefér. Mikor elkezdtem írni a cikket láttam, hogy nem lehet röviden összefoglalni az eseményeket, ezért is fogtam rövidre és koncentráltam arra a tényre, hogy mennyien állnak már mögöttük. Ezért is gondolom, hogy ha necces is, de pár mondat erejéig van helye itt ennek a történetnek. Nem fejtettem ki az ortodox egyház és az orosz kormány viszonyát, a büntetőtáborokban uralkodó viszonyokat, a tüntetésekről elvitt sakk világbajnok esetét, mert az már tényleg nem illik ide. A művészvilág összefogására helyeztem a hangsúlyt, természetesen egy nagyon rövid előzményismertetéssel és bemutatással, hogy, aki nem ismeri a Pussy Riot-ot, az is valamennyire el tudja helyezni őket. De ennek ellenére is kicsit terjengős lett.

Ismeretlen_794163 2012.08.22. 22:37:08

Kapornai Dóra

Ismeretlen_112472 2012.08.23. 00:47:15

Dóra írása nagyon jóra sikeredett, én mégis Kis Dávidnak adom a voksomat, mivel hihetetlenül sokat fejlődött az előző irománya óta. (Remélem nem más írta meg helyette!) Kíváncsi vagyok mi lesz ennek a körnek az összesített eredménye, illetve arra is, hogy mikor jön a következő. :)

Ismeretlen_178211 2012.08.23. 00:58:02

Kapornai Dóra

K. Norbert 2012.08.23. 07:12:37

Dóra egy engem speciel nem túlzottan érdeklő témáról írt, talán emiatt egy kicsit hosszabban mint amennyit szívesen olvasnék róla. Stilisztikai szempontból viszont nagyon jó. Dávidon tetten érhető, hogy nem is érdekli a hír témája, viszont ügyesen kapcsolt hozzá más infót. Legyen Dóráé a pont.

Ismeretlen_180758 2012.08.23. 08:34:41

Először is: Dóra írásának igenis helye van itt, hiszen a zene világában történt valami nemzetközi port kavart esemény. Oké, nem mérhető ahhoz, hogy Nolan ma kettővel többet tüsszentett, de azért mégis. De nem ez a lényeg, sokkal inkább az, amit már korábban mondtam: az információközlés. Így a választásom egyértelmű. Kapornai Dóra +3

Ismeretlen_111547 2012.08.23. 08:50:50

Kis Dávid

Ismeretlen_233610 2012.08.23. 09:39:37

Kapornai Dóra Nem volt könnyű választás. Dóra nagyon ügyesen fogalmaz, és jól építi fel az írásait, de ha már ilyen témába belemegyünk, érdemes pár sort szólni arról, miért érzik sokan enyhének a büntetést a hölgyek esetében. (Az a szegény fagyasztott csirke...) Dávid lényegesen ügyesebben írt, mint legutóbb, de nem igazán sikerült felkeltenie az érdeklődésemet a hír tárgyával kapcsolatban, esetében a kevesebb most több lett volna. +3

Ismeretlen_188190 2012.08.23. 10:38:08

6: Já tózse. Dóra.

Ismeretlen_1068 2012.08.23. 14:44:04

Szeretem a személyes hangvételt, de annyira azért nem, hogy az is érdekeljen, ki mit fog olvasni. Ezzel együtt Kis Dávid sokat fejlődött az előző körhöz képest, de szerencsétlenségére egy nehézsúlyú versenyzővel hozta össze a sors, ugyanis Dóra írása nekem a forduló legjobbja. Érdekes és veszélyes témáról ír, méghozzá nagyon jól, ráadásul pártatlanul. Ami pedig a reakciókat illeti: nem, mi alapból valóban nem politizálunk, de ha egy kulturális esemény - legyen az film, koncert vagy bármi - politikai témájú, és minket érdeklő, akkor nem fogunk elmenni mellette. Ez a cikk, ez a téma nagyon is idevaló. Fel is dühített: elérte célját. Kapornai Dóra +3

Ismeretlen_82723 2012.08.23. 15:18:02

Dórára szavazok. Kétség kívül jó ötlet volt ezt a témát választani; zenei formációról van szó, szóval van itt helye ennek is. Azért kíváncsi lennék Dóra véleményére is a dologgal kapcsolatban, de nyilván itt most bölcs maradt és hallgatott. (Szerintem a borzasztó zenéjük miatt kijárna egy nap dutyi nekik. :) Persze tréfálok, Oroszország egy külön világ világunkban.) Tessék, elkalandoztam, már csak ezért is bizonyosan jól voksoltam.

Ismeretlen_62806 2012.08.23. 18:36:41

Dávid esetében tapasztaltam a legnagyobb fejlődést az első körhöz képest, és ennek nagyon örülök, viszont arra a jövőben oda kell figyelnie, hogy híreket témamegjelöléssel kell kezdeni - az első bekezdést nem tudtam hova tenni, amíg a második paragrafus elején nem definiálta, miről is van szó. Kár ezért a homályos felütésért, mert a cikk egyébként ügyesen van megírva, csak a feleslegesen odabiggyesztett fülszöveget vágnám le a végéről. Dóra már a témaválasztással szerzett nálam egy pirospontot (kapcsolódó: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/aug/21/west-hypocrisy-pussy-riot ), de a befejezés nála is problémás, mert egy ilyen fontos és megosztó témát illene vagy a saját véleményével (nem szabad megijedni, igenis vállalni kell) vagy egy az olvasók felé címzett kérdéssorozattal zárni. Kihagyta a ziccert, de annyira magabiztosan vezette fel a labdát, hogy így is ő kapja a szavazatom. Kapornai Dóra +3

Ismeretlen_56007 2012.08.24. 09:40:52

Dóra, bár kicsit befejezetlennek érzem a cikket.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása