aeon flux

ready for the action now, danger boy?

írópárbaj: 1. forduló, 1. kör, 8. páros - kapornai dóra vs. kis dávid Zalaba_Ferenc
2012. augusztus 16. 15:00:00

Kategória: 27 komment

Íme az Első Nagy Írópárbaj első fordulója, melynek keretében két jelentkező méri össze tudását, továbbá bátorkodnak egy rövid bemutatkozást is megosztani veletek.

A feladat: Írj rövid kritikát egy aktuális, azaz 2012. május 1-je után hazánkban moziban bemutatott filmről!

Olvassátok el a kritikát, beszéljétek ki, ha úgy tetszik, de ami még fontosabb: az író nevének leírásával szavazzatok, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket!

Íme az Első Nagy Írópárbaj első fordulója, melynek keretében két jelentkező méri össze tudását, továbbá bátorkodnak egy rövid bemutatkozást is megosztani veletek.

A feladat: Írj rövid kritikát egy aktuális, azaz 2012. május 1-je után hazánkban moziban bemutatott filmről!

Olvassátok el a kritikát, beszéljétek ki, ha úgy tetszik, de ami még fontosabb: az író nevének leírásával szavazzatok, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket! (Figyelem! Az írások változatlan formában, azaz bármiféle korrektúra és lektorálás nélkül jelennek meg; tartalmukért felelősséget nem vállalunk, de azért remélhetőleg nem ilyen súlyos a helyzet.)

Kapornai Dóra: A diktátor (The Dictator)

Sacha Baron Cohen ezúttal Aladeen admirális generális, Wadiya teljhatalmú urának szerepében kelti a zavart. Adott egy fiktív közel-keleti ország diktátora, aki körül nemkívánatos atomprogramja és egy elfuserált merénylet után bontakozik ki bonyodalom, innen pedig nincs megállás. Önmagában is röhejes groteszk diktatúra-ábrázolás - bár, mintha már láttunk volna hasonlót -, közönséges poénok, sem Istent, sem embert nem tisztelő odamondogatások, hamisítatlan Cohen-mozi. Nem csak a hollywoodi sztárok kapnak egy újabb adag pimaszul szórakoztató sziporkát, hanem az álomgyár is. A tipikus filmes klisékre való rájátszás (mint az aláfestő zene vagy a lassítások kezelése) kifejezetten üdítő elem. Gusztustalankodás terén kérdés, kinek mit bír el a gyomra, de akinek alacsony az ingerküszöbe, az Cohen környékén még mindig rossz felé keresgél. Talán a film egyes jelenetei itt Európa közép-keleti részén kevésbé egyértelműek, így kevésbé viccesek, mint egy amerikai számára, ám a történet lendületessége ezt könnyen áthidalja. Cohen filmjei igenis értékesek. Újra és újra görbe tükröt tart a társadalom elé, de ehhez nem elég a felszínt kapirgálni.

Bemutatkozás: 20 éves egyetemista lány vagyok a budapesti agglomerációból. Politológiát hallgatok a Corvinuson, de nem, ez nem jelenti azt, hogy politikus szeretnék lenni, ellenben feltett szándékom elemezni őket. Pár éve nyáron egy videotékában melóztam, azóta sem volt olyan jó munkám. Mindemellett kísérletező szellemű hobbifotós és filmes relikviagyűjtő hírében állok. Néhányan V-nek hívnak, ez a Verity rövidítése, nem áll mögötte semmilyen vendetta. Közhelyes, de a művészetek terén mindenevő vagyok, így szinte lehetetlen kedvencet választanom. Nemhogy egy, talán tíz kedves filmet vagy könyvet sem tudnék összeszedni hiányérzet nélkül. Ha muszáj böknöm, akkor: film: La Dolce Vita, sorozat: Dexter, előadó: Madonna, könyv: Sorstalanság, játék: Crash Bandicoot 3.

Kis Dávid: Abraham Lincoln, a vámpírvadász (Abraham Lincoln: Vampire Hunter)

Pár napja részese lehettem Amerika legújabb vámpíros agymenésnek, méghozzá nem is kettő, hanem egyből három dimenzióban. (Mivel csakolyan van :D) Szeretem azokat a filmeket, amikben Tim Burton keze is benne van, de nálam ez, akárcsak az Alice Csodaországban, az unalmas és egyszernézős listára került. Mikor a lovak nem leheltek a képembe, vagy mikor a balta nem lendült ki a mozivászonból, teljesen érdektelen párbeszédek zajlottak, számomra teljesen érdektelen szereplők között. Párszor bizony a telefonomra is rápillantottam, remélve, hogy az idő gyorsabban telik, mint ahogyan én azt érzem. Egyedül a látványt tudom kiemelni pozitívumként, no meg azt, hogy végre nem szerelmesednek bele egyetlen emberi lényben sem azok a bizonyos vérszívó lények. A film végére rájöttem, hogy én is áldozat lettem, csak nekem nem a vérem, hanem a pénzem szipolyozták ki. Nem mondom, hogy teljesen megbántam, hogy megnéztem, de ha visszamehetnék az időben, akkor biztosan mást választanék. Három pontnál többet nem tudok rá adni neki a tízből. Remélem, hogy senki kedvét nem vettem el teljesen, és azt is, hogy egy ló sem sérült meg a forgatás során.

Bemutatkozás: Dávidnak hívnak és 17 éves vagyok.Szeretek moziba járni, de a közelben csak olyan mozi van, amihez a filmek csak egy hónappal a premierjük után érnek el, sajnos. (Persze kivételek is akadnak.)Sajnos a nyáron egyedül éppen most tudtam eljutni egy filmre, pedig úgy terveztem, hogy párat megnézek majd. Én úgy vagyok, hogy a maga módján a legtöbb film tetszik. Most is a Lincolnos vámpírvadászra úgy mentem el, hogy a történet szar lesz, de a látvány nagyon jó. Ezt is kaptam. Ha kritikákat írok,akkor annak mindig lesz, legalábbis a legtöbb filmnél, pozitív oldala is. A látványfilmeket szeretem a legjobban, szóval ha valami nagyon jól néz ki az előzetesben akkor engem már megvettek vele.Kedvenc filmek és könyvek a Harry Potterek. Nagyon sok sorozatot nézek, olyan 30 körül, de azok közül talán a mostani kedvencem a Fringe. Kedvenc együttesem nincsen még, de kutatok utána.


Címkék

kritika jatek lincoln 3csillagos timur bekmambetov sacha baron cohen toborzas kritika szokatrany 7csillagos iroparbaj

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr74769840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_72212 2012.08.16. 15:18:35

Kapornai Dóra

Ismeretlen_786375 2012.08.16. 15:19:27

Kapornai Dóra

Ismeretlen_105820 2012.08.16. 15:20:17

Jól érzem, mostanra megismertük az összes versenyzőt? Tizenhét éves korára az ember inkább a lelkesedést, az elfogultságot képes elsősorban magába szívni, semmint a gyakorlatot, a tapasztalatot, vagy a praktikus elemeket. Így van ezzel Dávid is, akitől a fentiek miatt én nem is akarnék a jelenleginél többet elvárni. Jópofa és laza kölyöknek tűnik, akinek jó filmeket, gyorsabban érkező bemutatókat és sok-sok remek elemzést, kritikát kívánok, mely irányt mutat a következő években. Dóra a következő feladat előtt vegyen egy levegőt és ne fogja vissza magát. A választás most nem volt túl szerencsés, mert egy vígjátéknak, sőt, eszement szatírának nem áll jól egy ennyire komoly hangvételű elemzés. Meg aztán a nagy eséllyel hölgyből lévő versenyző lehetőleg kacérkodjon a nagyrészt tesztoszteron összetételű olvasóközönséggel - egy játékos személyiségű nő egyebek mellett sok kattintást, ezáltal sebesen érkező népszerűség részese lehet! A szavazatom most Dóráé, azzal a megjegyzéssel, hogy alaposan kösse fel a fehérneműt a következő körre, mert női versenyzőtársában, Erzsiben komoly vetélytársat tisztelhetünk! Színes a mezőny, szerethető egyéniségekkel. Több kedvenc kobakom is van, még olyan is, akinél nem őt választottam az adott körben, úgyhogy sok-sok örömet, tapasztalatot és megújult erőt, lelkesedést kívánok a holnapi napra!

Nándó 2012.08.16. 15:23:09

Leginkább egyik sem, de akkor már inkább Kapornai Dóra

molgyorgy 2012.08.16. 15:26:35

Kapornai Dóra

Ismeretlen_6782 2012.08.16. 15:44:00

Kapornai Dóra, egyébként meg teljes mértékben 5. mellett állok! :)

RenegadeElement 2012.08.16. 15:44:43

Kapornai Dóra

jjncaa · http://bowl.hu/ 2012.08.16. 15:47:26

Dóra remekül hozta a Pesti Est-féle filmajánlók, filmkritikák színvonalát, amit én kora miatt most bóknak szánok :) A még fiatalabb kiadású Dávid szintén dicséretet érdemel, mert ha stílusosan még nem is, de szabatosan már tud fogalmazni, fejlődni meg még mindkettejüknek bőven van idejük. +1 Kapornai Dóra

freddyD 2012.08.16. 15:52:46

Kapornai Dóra

Ismeretlen_626918 2012.08.16. 16:16:44

Kapornai Dóra.

gyusi 2012.08.16. 16:19:57

Kapornai Dóra

Ismeretlen_29159 2012.08.16. 16:44:30

Kapornai Dóra

Garru 2012.08.16. 21:24:39

Dóra kapja a szavazatomat, de csak nagyon kicsivel maradt el mögötte Dávid.

Ismeretlen_188190 2012.08.16. 23:13:23

Ha moroghatok egy kicsit így az első nyolc páros után: A 16 jelentkező közül nagyon sokan úgy próbálnak írni, mint a naaaagy komoly kritikusok. Kicsit kevésnek érzem az egyéniséget, a saját hozzáadott értéket a filmkritikákban, inkább a "jól bevált" panelekkel operálnak sokan. Félreértés ne essék, nagyon örülök neki, hogy ilyen lelkesek a fiatalok, de szeretnék valami olyasmit olvasni tőlük, ami után nem kell végigrágnom magam a bemutatkozásukon is, hogy kiderüljön kiféle-miféle arcok ők. Végignézve a 16 írást, sajna ritkán voltak olyan mondatok, amelyek nem szálltak ki a fejemből 2 perc után. És aztán már hiába érdekes a bemutatkozás, ha a kritika unalmas volt. Nem letörni akarom senkinek sem a lelkesedését, épp ellenkezőleg: tessék szabadjára engedni a fantáziátokat! Tessék bátran meghökkenteni, elgondolkodtatni, megnevettetni vagy bármi más reakciót kiváltani a közönségből! Szeretitek a filmeket, ez a többségnél látszik is, de ez még csak a pizzalap, tessék rátenni valami feltétet is! Ja és persze tisztelet a kivételnek.

Cody 2012.08.16. 23:24:39

Dávid filmek iránti rajongása, valamint pozitív felfogása szimpatikus, szavazatomat viszont Kapornai Dóra kapja, a kritikája jobban összerakott volt.

Ismeretlen_112472 2012.08.16. 23:28:16

Kapornai Dóra

Ismeretlen_105820 2012.08.17. 08:47:00

18. Maximálisan egyetértek! Hajrá!

Ismeretlen_180758 2012.08.17. 10:21:08

Bár együtt érzek Dáviddal, hogy belenyúlt ebbe kétes értékű produktumba, a szavazatomat Dóra kapja. Az ő írása letisztultabb, átgondoltabb, "smiley" mentesebb és még csak a véleményéért sem kért elnézést. Kapornai Dóra: +3

Ismeretlen_233610 2012.08.17. 10:35:41

Kapornai Dóra Ahogy azt a kollégák előtt is bevallottam; a mai napig ordítva röhögök a 6 évvel ezelőtti írásaimon. Azon túl, hogy Dóra ügyesebben fogalmaz, és láthatóan van egy kialakult, biztos ízlése, Dávid fiatal kora okán még abban a fázisban van, amikor az ember olyan könnyen elragadtatja magát. Nagyon dicséretes a szenvedélye, és remélhetőleg meg is marad a filmek iránti szeretete, de a párosból Dóra az, akire nyugodt szívvel szavazok.

Ismeretlen_1068 2012.08.17. 11:26:16

Ezúttal is nehéz a döntés, mert ugyan Dórában érezhető a kiforrottság, de írása kicsit panelszerű, habár azok a panelek remekül illeszkednek is egymáshoz. Vele szemben Dávid bájosan naiv, írása inkább élménybeszámoló, semmint kritika, ellenben helyenként nagyon szellemes, szóval nem is tudom... *sóhaj*. Legyen most Dávid! Kis Dávid +3

Ismeretlen_82723 2012.08.17. 11:58:14

Dórára szavazok, mert kíváncsi vagyok, hogy egy kevésbé egyértelmű filmről miket írna.

Clard 2012.08.17. 12:34:08

Kapornai Dóra

Ismeretlen_1068 2012.08.17. 21:42:32

Srácok, a 24 óra elteltével leadott voksokat már nem tudtuk elfogadni, úgyhogy ezeket töröltük.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása