aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon: cannes 2012 Németh Barna
2012. május 07. 19:20:47

Kategória: 7 komment

Néhány nap és startol a filmfesztiválok filmfesztiválja Cannes-ban, szóval éppen itt az ideje alaposabban áttekinteni a már korábban kihirdetett versenyprogramot. Azt még nem tudni, hogy az idei kínálat is olyan piszok erős lesz-e, mint a tavalyi (Az élet fája, Drive-Gázt!, A némafilmes, Srác a biciklivel, Melankólia, Polisse, Beszélnünk kell Kevinről stb.), de végigfutva a rendezők névsorán, bízhatunk a legjobbakban.

A tovább mögött ismertetők, trailerek, képek és egyéb információmorzsák...

Néhány nap és startol a filmfesztiválok filmfesztiválja Cannes-ban, szóval éppen itt az ideje alaposabban áttekinteni a már korábban kihirdetett versenyprogramot. Azt még nem tudni, hogy az idei kínálat is olyan piszok erős lesz-e, mint a tavalyi (Az élet fája, Drive-Gázt!, A némafilmes, Srác a biciklivel, Melankólia, Polisse, Beszélnünk kell Kevinről stb.), de végigfutva a rendezők névsorán, bízhatunk a legjobbakban.

De még mielőtt rátérünk a filmekre, jöjjön a zsűri: Nanni Moretti (elnök), Hiam Abbas, Andrea Arnold, Emmanuelle Devos, Jean Paul Gaultier, Diane Kruger, Ewan McGregor, Alexander Payne és Raoul Peck

A versenyprogram

Wes Anderson: Moonrise Kingdom (nyitófilm)

Szereplők: Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Frances McDormand, Jason Schwarzman, Bob Balaban

A többség szemében még ma is különcnek számító Anderson megjárta már Berlint és Velencét is, ideje volt már, hogy a franciák is maguk közé invitálják. Elnézve a promóciós anyagokat, a direktor úr egyre nagyobb rajongótábora most sem fog csalódni, hiszen ez a hatvanas években játszódó történet (amiben egyébként egy kisfiú és egy kislány szökése mozgatja meg a helyszínül választott sziget lakóit) pont olyannak látszik, mint amilyen egy valamirevaló Wes Anderson film random szereplője: fantasztikusan furának.

Jacques Audiard: De rouille et d'os (Rust and Bone)

Szereplők: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Bouli Lanners, Céline Sallette

Audiard hat játékfilmjéből öt valamelyik A-kategóriás fesztiválon nyitott, ebből három Cannes-ban. A legutóbbi műremek (A próféta) mellett nyilván ez a pazar statisztika is közrejátszik, hogy a fogadóirodák annak ellenére is jó esélyekkel indítják a filmet, hogy nem sok mindent tudni róla. A fickó nem nagyon hibázik és a kiadott egysoros szinopszis (Különös kapcsolat alakul ki egy bálnaidomár és egy magányos farkas-típusú bokszoló között) is érdekes. A trailer meg meztelen Marion Cotillard-t tartalmaz:

Leos Carax: Holy Motors

Szereplők: Denis Lavant, Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli

Az 1999-es Pola X óta önálló játékfilmmel nem jelentkező Carax nem a babérjain ült, hanem egy nagyobb költségvetésű angol nyelvű produkció anyagi hátterét igyekezett megteremteni. De mivel ehhez kevés 13 év, egy kis kitérővel leforgatta ezt a jóval szerényebb összegből gazdálkodó produkciót, ami egy férfiról szól, aki képes utazgatni párhuzamosan futó életei között.

David Cronenberg: Cosmopolis

Szereplők: Robert Pattinson, Jay Baruchel, Juliette Binoche, Paul Giamatti, Samantha Morton és Mathieu Amalric

A világ egyik legérdekesebb és legizgalmasabb vizuális megoldásokkal operáló rendezője elénk dob egy felettébb ínyencnek tűnő darabot, erre mindenki Robert Pattinsonnal foglalkozik. Tessék felidézni, mit tetszettek művelni Leonardo DiCaprióval a Titanic után, vagy Brad Pittel 1995 előtt, majd tessék továbblépni és a filmre koncentrálni. Maximum a képembe lehet vágni, hogy „na ugye”, de addig is nézzük meg, hogy mártózik meg az ifiúr a sötét oldalon.

Lee Daniels: The Paperboy

Szereplők: Zac Efron, Nicole Kidman, John Cusack, Matthew McConaughey

A Precious című kamaradrámával teherautónyi díjat besöprő Daniels most sem egy napfényes történettel rukkolt elő, habár a helyszín Florida. Ide érkezik egy riporter, hogy kivizsgáljon egy rejtélyes esetet, aminek főszereplője egy halálraítélt fegyenc. Ha csak fele annyira lesz húsba vágó, mint az apja által megerőszakolt túlsúlyos tinilány története, akkor már nyert ügyünk van. Addig is elégedjünk meg azzal a Buzzal, ami Nicole Kidman körül van.

Andrew Dominik: Killing Them Softley

Szereplők: Brad Pitt, Ray Liotta, Richard Jenkins, James Gandolfini

Andrew Dominik a Jesse James meggyilkolása... után újra Brad Pittel kart karba öltve látott munkához, csak a vadnyugat helyett most az alvilági körökbe tettek egy kitérőt, ahol Pitt némi pénz nyomába ered, amit egy maffia által „szponzorált” pókerpartiról fújtak meg illetéktelen kezek. Az elvárások magasak, de ha mást nem is, Pitt biztosan nagy sikongatást kap a vörös szőnyegen. És azt se felejtsük el, hogy egy bizonyos Harvey Weinstein áll a film mögött.

Matteo Garrone: Reality

Szereplők: Ciro Petrone, Claudia Gerini

Négy évvel a töménytelen tömjénezést kiváltó Gomorra után Garrone előtt is magasan van a léc. Ennek megugrásához adott egy univerzális téma – nevezetesen a valóságshow-k világa -, de a szatíra műfajjal nagyon könnyen el lehet csúszni. Itt pedig nem biztos, hogy mindenki veszi majd a lapot, kivéve a jól tájékozott kisebbség aki tisztában van vele, hogy Olaszországban háromszor annyi reality fut, mint bárhol máshol.

Michael Haneke: Amour

Szereplők: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

A francia filmgyártás három legendája és Haneke? Ha ez nem kap valamilyen díjat, akkor megeszem a kalapom – bár az esélyeket rontja, hogy a rendező legutóbbi alkotása (A fehér szalag) fődíjas lett. Ugyanakkor ez most nem egy hagyományos Haneke-mozinak tűnik, sokkal inkább egy belsőséges emberi történetnek (egy idős zenészházaspár hölgy tagja agyvérzést kap, és ez a tragikus esemény átrendezi addigi életüket), ami a színészeknek lehet a legkedvezőbb.

John Hillcoat: Lawless

Szereplők: Tom Hardy, Shia LaBeouf, Guy Pearce, Jessica Chastain, Gary Oldman, Mia Wasikowska

Bár Az ajánlat utáni Cormac McCarhy-adaptáció (Az út) nem úgy sikerült, mint amire a többség számított, de arra tökéletesen megfelelt, hogy Hillcoat bekerüljön vele az európai fesztiválforgatagba. Legújabb filmje az alkoholtilalom idején játszódik, szereplői természetesen szeszcsempészek, akik egyre magasabbra akarnak törni, ezzel egyre nagyobb veszélynek kitéve magukat. A többször átnevezett alkotással sakkozó Harvey Weinstein nagy aduászt tarthat a kezében, ami elsősorban hosszútávon lehet kifizetődő. És ha ez itt robban, akkor mindenki kezdje el ízlelgetni a „Lawless – 10 Oscarra jelölve” passzust.

Hong Sang-soo: Da-reun na-ra-e-suh (In Another Country)

Szereplők: Isabelle Huppert, Yu Jun-sang

Az „ázsiai Eric Rohmer” becenéven ismert dél-koreai rendező Isabelle Hupperttel tette nemzetközivé amúgy is érdekesnek tűnő új filmjét, amelyben három külföldi nő utazik ugyanabba a szállodába, ahol ugyanazokkal az emberekkel kerülnek kapcsolatba. A dolog érdekessége, hogy mindhárom asszonyt Anne-nek hívják és mindhármat Huppert alakítja.

Im Sang-soo: Do-nui mat (The Taste of Money)

Szereplők: Kim Kang-woo, Yoon Yeo-jeong, Kim Hyo-jin

Im Sang-soo két éve már megmerítkezett a veszedelmes viszonyokban a nemzetközi fronton jó fogadtatásban részesült The Housemaid kapcsán, és most újra megmártózik ebben a világban. Csak míg ott a cselédnő kezdett viszonyt gazdájával, itt egy fiatal titkár lobbantja fel a szenvedélyt szégyentelenül gazdag munkaadó nagyasszonyában.

Abbas Kiarostami: Like Someone in Love

Szereplők: Rin Takanishi, Ryo Kase, Tadashi Okuno

A sokat emlegetett iráni rendező már legutóbbi munkájával elhagyta a jól ismert hazai terepet (Hiteles másolat), és hazatérés helyett most Japánba vándorolt, hogy elmesélje egy diáklány történetét, aki prostitúcióból finanszírozza tanulmányait. A manapság igencsak felkapott téma segíthet, bár az erősen kizárt, hogy Kiarostami a mai elvárásoknak megfelelő nyerseséggel prezentálja mindezt. Persze ez lenne a legkevesebb, ha ismét itt lenne Juliette Binoche. De nincs.

Ken Loach: The Angels' Share

Szereplők: Paul Brannigan, Roger Allam

A minden tekintetben veterán Loach folytatja a megkezdett hagyományait és a szociálisan érzékeny témát egy kis vidámsággal tálalja: egy fiatalember éppen megússza a börtönt és még apává is válik, úgyhogy ideje változtatnia életén. Három cimborájával úgy dönt, nyitnak egy whiskey-üzemet, mint az új életük első állomását. Hogy sikerült elérni, azt nem tudom, de a filmet levetítették az angol kritikusoknak. Hanyatt nem dobták magukat, de tetszett nekik – szóval esélyünk van egy „csak jó” Ken Loach-mozira.

Szergej Loznyica: V tumane (In the Fog)

Szereplők: Vlagyimir Szvirszkij, Szergej Koleszov, Nyikita Peremotovsz

Nincs túl sok információnk Loznyica legújabb filmjéről, de annyi biztos, hogy a második világháború idején játszódik a Szovjetunió nyugati, németek által megszállt területén. Itt vádolnak meg árulással egy orosz férfit, akinek tisztáznia kell magát.

Cristian Mungiu: Dupa dealuri (Beyond the Hills)

Szereplők: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta

A 4 hónap, 3 hét, 2 nappal méltán berobbant Mungiu ezúttal egy román újságírónő dokumentumregényének filmes átiratával támad, ami egy 2005-ös esetet dolgoz fel, mi szerint egy ördögűző szertartás következtében meghalt egy fiatal. Túl sok információ nincs, de az elvárások magasak.

Yousry Nasrallah: Baad el mawkeaa (After the Battle)

Szereplők: Nahed El Sabei, Bassem Samra

Mahmoud tagja volt annak az alakulatnak, amelyik 2011 februárjában a kormány utasítására leverte a tüntetők seregét. Ennek hatására a férfi elveszíti az állását, a környezete semmibe veszi, a családja a végső elkeseredés szélére jut. Ekkor jelenik meg Kairó gazdag negyedéből egy modern-gondolkodású reklámszakember, aki mindent megváltoztat. Valószínűleg ez az a film, ami fölött egy ilyen mezőnyben átsiklanánk, de aktualitása és politikai üzenete révén én nem tenném; az ilyesmi néha még Cannes-t is megfertőzi.

Jeff Nichols: Mud

Szereplők: Reese Witherspoon, Matthew McConaughey, Michael Shannon, Sarah Poulson

Jeff Nichols sem panaszkodhat, a pályája szépen ível felfelé. A Take Shelterrel bezsebelt néhány vállveregetést, most meg a Cannes-i versenyprogramban találta magát. A Mud egyébként két fiatal fiúról szól, akik segítenek egy szökevénynek elmenekülni az üldözők elől, és ha már ott vannak, segítenek összehozni a fickót régi szerelmével.

Alain Resnais: Vous n'avez encore rien vu (You Haven't Seen Anything Yet!)

Szereplők: Mathieu Amalric, Michel Piccoli, Lambert Wilson, Anne Consigny

Nem meglepő, hogy az európai filmművészet egyik ikonja is megkapta a maga jelölését. Resnais most egy adaptációval jelentkezik, amiben néhány színész gyűlik össze egy elhunyt drámaíró házában, hogy meghallgassák annak végrendeletét.

Carlos Reygadas: Post tenebras lux

Szereplők: ?

Hogy a hardcore arthouse esztéták is megkapják a maguk adagját, itt van nekünk Carlos Reygadas önéletrajzi ihletésű filmje, ami „expresszionista festmény módjára” követi végig a rendező életútját és benyomásait a világról. Izgi.

Walter Salles: On the Road

Szereplők: Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Amy Adams, Viggo Mortensen, Garrett Hedlund, Steve Buscemi, Sam Riley

Miközben én még mindig azon tanakodok magamban, hogy mi a francért kellett ebből filmet csinálni, Salles már meg is kapta az első helyeslő bólintást. Nagyon nem mennék bele a részletekbe, úgyis tudja mindenki, hogy ez Jack Kerouac klasszikusának filmváltozata lesz. Olvassátok el!

Ulrich Seidl: Paradies:Love

Szereplők: Maria Hoffstatter, Margarete Tiesel

Az osztrákok legfesztiválképesebb rendezője (Kánikula, Import/Export) egy trilógia gyártásába kezdett, aminek ez a film az első állomása. A lazán kapcsolódó részek első darabja egy ötven év körüli nőről szól, aki Afrikába utazik szexturistaként. Nem baj, ha Cronenberg , Sang-soo és/vagy Mungiu nem kelt botrányt, még mindig itt van talonban ez.

Thomas Vinterberg: Jagten (The Hunt)

Szereplők: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Alexandra Rapaport

És végül jöjjön az amúgy is izgalmas felhozatal egyik legizgalmasabb darabja, amiben Mads Mikkelsen próbálja összerakni az életét: válás után új barátnő, új állás és a fiával is egyre jobban alakulnak a dolgok. Ám egy jelentéktelennek tűnő hazugság olyan lavinát indít el, aminek szó szerint tömeghisztéria lesz a vége. Én szorítok...

Címkék

cannes bruce willis brad pitt kylie minogue john cusack nicole kidman eva mendes kirsten dunst shia labeouf viggo mortensen reese witherspoon ewan mcgregor edward norton bill murray harvey keitel filmfesztival zac efron cronenberg matthew mcconaughey tilda swinton mads mikkelsen steve buscemi michael haneke gary oldman james gandolfini alexander payne diane kruger paul giamatti amy adams guy pearce frances mcdormand richard jenkins juliette binoche robert pattinson kristen stewart michael shannon john hillcoat tom hardy mathieu amalric marion cottilard jay baruchel mia wasikowska jessica chastain dijszezon eurocinema dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr124541910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2012.05.07. 19:37:10

Cronenberg, Daniels, Dominik, Hillcoat, Mungiu érdekel kifejezetten, és az Úton is, ha már elolvastam a könyvet, amiben leginkább Bartos Tibor fordítása tetszett ("Miles Davis-logikájú épületeket fújt madárdalosan").

kirijima 2012.05.07. 19:42:35

Elég izmos mezőnynek tűnik ez az idei is, van 5-6 film, amit tűkön ülve várok.

Ismeretlen_180758 2012.05.07. 19:54:01

Hát ezt most sikerült úgy, hogy 11 filmet biztosan nem hagynék ki: Anderson*, Audiard*, Cronenberg*, Daniels, Dominik, Haneke, Hillcoat*, Im Sang-soo, Loach, Mingiu, Vinterberg*

Ismeretlen_1068 2012.05.07. 20:20:54

Habár A prófétát annyira nem szerettem, mint szerettem volna szeretni, de ezt a Rust and Bone-t kérdés nélkül bevállalnám - mint forgalmazó. Ezzel az On the Roaddal - melynek trailerével ugyan sokat nem tudok kezdeni - Salles pedig végre magára irányíthatná az Akadémia figyelmét is, ami jó ideje kijárna neki.

tristram 2012.05.07. 21:01:25

Nálam a legnagyobb várakozást Reygadas filmje övezi, nagyon izgalmas fickó, illetve Cronenberg, aki lehet, hogy végre arat Cannes-ban is. De összességében félelmetesen jó a mezőny, a világ legnagyobb élő rendezői közül néhány tiszteletét teszi és rengeteg ígéretes, feltörekvő fiatal.

Ismeretlen_180758 2012.05.07. 21:03:16

4: Hát hajrá:-) Salles: Láttad tőle a Senkiföldjént? Na, az majdnem hibátlanul van összerakva. Nagyon szeretem.

Ismeretlen_1068 2012.05.09. 15:01:30

Haneke új filmjét, az Amourt a Cirko Film mutatja be itthon.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása