aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: az éhezők viadala [the hunger games] (2012) Zalaba_Ferenc
2012. március 21. 00:35:28

Kategória: 33 komment

- SPOILERMENTES -

A távoli jövőben a néhai Egyesült Államok romjain egy diktatórikus állam emelkedett, melynek fővárosa egy olyan gladiátor-játékkal szórakoztatja és egyben tartja sakkban az őt kiszolgáló kerületek lakosságát, melyben a kerületekből véletlenszerűen kiválasztott, 12-18 éves fiatalok folytatnak minden évben vérre menő, "csak egy maradhat" harcokat. Az Éhezők viadalának elnevezett tornába csöppen bele Katniss (Jennifer Lawrence), és jön rá, hogy a túlélésért nem elég küzdeni: mindeközben jól is kell mutatni.

- SPOILERMENTES -

A távoli jövőben a néhai Egyesült Államok romjain egy diktatórikus állam emelkedett, melynek fővárosa egy olyan gladiátor-játékkal szórakoztatja és egyben tartja sakkban az őt kiszolgáló kerületek lakosságát, melyben a kerületekből véletlenszerűen kiválasztott, 12-18 éves fiatalok folytatnak minden évben vérre menő, "csak egy maradhat" harcokat. Az Éhezők viadalának elnevezett tornába csöppen bele Katniss (Jennifer Lawrence), és jön rá, hogy a túlélésért nem elég küzdeni: mindeközben jól is kell mutatni.

Essünk gyorsan túl a kötelező körökön! Suzanne Collins regény-trilógiája az új Twilight. Az eső kötet 2008-as megjelenése óta kisebbfajta tömeghisztériává nőtte ki magát a célcsoportján - a 12-18 éves fiatalok, ugye - belül, és ez a mánia a hétvégén bemutatkozó filmváltozatot is érinti, amelyre a jelentések szerint már kétezer vetítőteremnyi jegy kelt el elővételben. A történet száz meg ezer éves elemekből épül fel: vámpírkrónikák helyett gladiátor-küzdelmek, küzdők regéi és ókori legendák (az írónő saját bevallása szerint Thészeusz története) találkoznak Shakespeare Rómeó és Júliájával (fiatalság, bolondság halál) és napjaink trendjével (valóságshow- és celebritás-függőség, szociális elidegenedés, paranoia, stb.), no meg minden jól bejáratott fordulattal: olyanokkal, melyek a legszembetűnőbbek a felületes szemlélő számára, és melyekre rövidlátó stúdiófőnökök nagy költségvetésű filmeket szoktak építeni, hogy aztán azon csodálkozzanak, miért nem dől a della, vagy ha mégis, a kritikusok miért morognak.

A The Hunger Games nem ilyen. Nem kultúrtörténeti kiválóság, de mint a fentiekben is ecseteltem, príma alapanyagból szoborták, az ünnepélyes keretek között leleplezett alkotás pedig lélegzik és él. Ez már a filmből is átjön, annak ellenére, hogy erősen ereszt az illesztéseinél, ugyanis a könyv ünnepelt alapvetéseit, a sakkban tartott generációtól kezdve a népszerűségi versennyel összefűzött élet-halál harcokban rejlő allegóriát csupán csipegeti, és az igazi mélységek feltárása helyett nagyobb hangsúlyt fektet az audiovizuális megjelenítésre. De talán ez nem is olyan nagy baj egy tinédzser-központú alkotás esetében: nekik így kell tálalni az aktuálpolitikai gondolatokat, meg annak rákfenéjét, ami a tévéből árad.

Nagyobb baj az, hogy a hányaveti módon felállított sakktáblára felületesen felskiccelt figurákat helyeznek, kiknek motívumait akár a homlokukra is lehetne vésni. Az addig rendben van, hogy az arénán belül a legtöbben a túlélésre hajtanak, sokkal jobban fáj a kinti világ vázlatossága: az elnök (Donald Sutherland), aki kertészkedés közben vázolja fel a népet megvezető marketingstratégiát (melyet hol követnek, hol totálisan szembe mennek vele), vagy a részeges, "úgy is megdöglötök" mentor (Woody Harrelson), aki aztán egyik pillanatról a másikra mutat be lélegzetelállító pálfordulást. A patrónusok, szponzorok szerepe is köde burkolózik: a puszta "népszerű vagy, ezért támogatást érdemelsz" elv mellett mi dönt arról, hogy mit, mikor és ki által lehet küldeni apró ajándékokat a küzdőknek. Persze, nem szabadna elfeledkeznem a célközönségről, de nem tudok nem arra gondolni, hogy egy kis finomhangolással ez a mindenható machináció jobban megállná a helyét.

Ami viszont működik, az Jennifer Lawrence, és mindaz, amit a küzdőtéren innen és túl tesz. Az előbbit nem lenne szép dolog ecsetelnem, de tény, hogy a szívem néha a torkomban dobogott az izgalomtól, az utóbbi pedig az előbbi vonzata, illetve okozata, de annyit azért elárulhatok, hogy a Twilight-filmekkel ellentétben az érzelmi fröccs-osztást minimálisra vették, de hát Gary Ross nem is az az író/rendező, aki korábbi filmjei (Pleasantville, Seabiscuit, et al) során ne jött volna még rá arra, hogy a szövegelés helyett a narratíva viszi előre a filmet. Illetve filmtrilógiát, a The Hunger Gamesben ugyanis egy olyan történet lángja lobog, amely idővel akár mitológiai méreteket is ölthet.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika thriller sci fi action gary ross jennifer lawrence the hunger games 7csillagos teenager flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr664541680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.03.21. 07:18:19

Aludtam rá egyet, és arra jutottam, hogy ez a film megérdemelne még egy csillagot: a fenti problémák ugyan továbbra is problémák, a kérdések is megmaradnak kérdések, de a történetben és a világképben rengeteg jó ötlet van. SPOILER! ...pl. a szerelmi háromszög, melynek egyik oldala mesterségesen generált, kvázi nem létező, csak erről az egyik csúcs nem tud, a másik pedig már-már el is kezd hinni benne; a harmadik csúcs ugyan a háttérben marad, de a filmvégi félmosolya elég sokat elárul arról, hogy igen, ő tisztában van a helyzettel. Nem gondoltam volna, de kíváncsi leszek, hogy ez hová fog fejlődni a folytatásokban. :)

Scotty 2012.03.21. 07:37:35

Rengetek pozitív kritika, kiváló könyv, nagyszerű színészek. Vége a Twilight mizériának, a fiatalok megint minőségi frencsájzt kapnak? Hál'Istennek

Ismeretlen_1068 2012.03.21. 07:47:28

2: Azért a Harry Potter-szériával nem vetekszik, de tény, hogy a Twilight közelébe se jöhet ennek a stuffnak. (Szigorúan az első kötetek filmváltozatai alapján.)

kekec 2012.03.21. 08:10:13

1: Gyorsan olvasd el a folytatásokat, és máris megtudod, hová fut ki a szerelmi háromszög. Annyit azért elárulhatok, hogy egészen a harmadik kötet végéig nem igazán lehet tudni, mi lesz ebből, és ez is végig életben tartja a sztorit. A filmre pedig kíváncsi vagyok, ezt kivételesen nálunk is vetítik, úgyhogy hétvégén mozi!

Süti 2012.03.21. 08:42:33

battle royale lite? :)

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2012.03.21. 09:05:29

5: én is ugyanerre gondoltam, de ennek ellenére érdekel.

Ismeretlen_1068 2012.03.21. 09:20:21

Van benne az is, persze, de legalább ennyire hajaz a The Running Manre - csak azért annál mégis csak jobb. :)

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2012.03.21. 09:50:17

Pedig megnézném Jennifer Lawrence-t ahogy irgalmatlan, neonfényekkel turbózott bádogkasztniba csomagolva megküzd Schwarzival. :-D

abelh 2012.03.21. 10:01:45

remélem a film talán jobb lesz, mint a könyv, utóbbi nekem kifejezett csalódás volt. az első trailert láttam csak, jó kis battle royale allegóriának tűnt, úgyhogy akármilyen háttérinfó nélkül mentem is egyből a könyvesboltba...és hát a kezdeti nagyszerű atmoszféra teremtést követően hatalmas csalódást lett a történet, nem hittem volna, hogy végül (SPOILER TALÁN) egy romantikus tinédzser sztoriba csap át az egész, hát végül már majdnem lilát hánytam a sok érzelgősségtől. Csalódás az egész egyszerűen.

Nidria 2012.03.21. 10:38:51

akár mitológiai méreteket is ölthet. - ez most csak valami vicc, ugye? Semmi egyediség nincs a sztoriban, kétlem, hogy ez valaha is ilyen méreteket ölthetne. Egyébként jó kritika, még nem láttam a filmet, viszont olvastam mind a három könyvet, és szerintem szánalmas, hogy mindegyiknek a 2/3-a arról szól, hogy a stylistok hogyan csinosítják ki Katnisst. És amíg az első részben ennek még értelmét is láttam, addig a többiben egyáltalán nem. Ezért nem is mondanám rá, hogy a fiatalok minőségi franchise-t kapnának, mert ez is csak azt tolja az ember képébe, hogy ha jól nézel ki, akkor elérhetsz mindent, ráadásul a 2. és a 3. rész is az első koppintása, Collins meg sem próbált egyedi sztorit alkotni, csak másolta a részeket :/ PLusz egyetértek abelh-lel, az egész ismét egy szerelmi háromszögbe csap át. Nem tudom, ki mondta ezeknek a mai írónőknek, hogy menő egyszerre két pasit szivatni, de szerintem szánalmas :/

Ismeretlen_1068 2012.03.21. 12:35:03

9-10: Ajaj, ezek nem hangzanak túl jól, pedig elhatároztam, hogy nekiveselkedem a könyveknek, ám a filmben a stylist (Lenny Kravitz aranyszínű szemfestékkel!) szerepe meglehetősen visszafogott, és még egy férfiember számára is elfogadható méreteket ölt (főleg hogy jó felépítésű a modell :), mint ahogy a romantikázást is minimálisra fogják, és ahogy azt a fentiekben írtam --- SPOILER!!! ---, az egész csak színjáték, mint ahogy a filmnek sem az az üzenete, hogy nézz ki jól, mert azzal mindent elérsz, pont ellenkezőleg: a pucc és máz csak hazugság, amely eltakarja a valódi lényedet. Oké, oké, tinédzsersztori.

krigin 2012.03.21. 13:10:24

11: szerintem nyugodtan kezd el őket, én is olvastam őket és a stylistok nem is maradtak meg, sőt én alig olvastam róluk, oké voltak benne de nem ez a lényege. A szerelmi háromszög meg azért más mint a megszokott, ahogy én olvastam legalábbis. -hacsak nem másik könyvet olvastam :D

LeNNox 2012.03.21. 14:36:47

Jó kritika. Már fel vagyok csigázva, mert mindenhol dicsérik + olvastam a könyvet, bár a vége nem tetszett, de talán a filmben jobban fog paradox módon. :) James Newton Howard zenéje milyen? :)

Ismeretlen_1068 2012.03.21. 14:51:58

13: Annyira jó, hogy azt hittem, Thomas Newman írta. :)

abelh 2012.03.21. 15:51:06

11: nem is feltétlen a romantikázás a baj. Collins nagy keményen előadja magát néha vérengzés terén - SPOILER habár a végén a mutánsok a könyvben olyan olcsó cápaugrás, hogy majdnem kidobnak az ablakon a könyvet SPOILER VÉGE - és ehhez képest Katniss több könyvön átívelő rózsaszín, romantikus évődése akkora kontrasztot alkot, hogy az ember felnőtt férfiként szinte szégyelli magát, hogy miként került ez a Twilight átirat a kezébe.

Dóri 2012.03.21. 16:09:34

Itt is van egy kritika a filmről és a könyvről: http://barokeszter.hu/2012/03/20/ahol-tenyleg-a-let-a-tet-a-hunger-games-premier-elotti-vetitesen-jartam/

Ismeretlen_13025 2012.03.21. 21:54:19

a probléma a romantika a későbbiekben, hiszen katniss nagyon nagyon érzelmileg korlátolt lány és ugyanazokon problémázik 3 könyvön át, akármi is történik közben, ami azokat felrúgja. Nem tudok ködösebben fogalmazni ;) és a szőrtelenítés, az bizony minden könyvbe kell, nem is értettem. persze még így is alig lett meg a 300 oldal felülről, nagybetűvel, szóval kellett töltelék. grat a posztermondatért: "The Hunger Gamesben ugyanis egy olyan történet lángja lobog, amely idővel akár mitológiai méreteket is ölthet." :D

Ismeretlen_1068 2012.03.22. 07:02:11

17: Szőrtelenítés a filmben is van! :))

Deszy · http://www.deszy-diary.blogspot.com 2012.03.22. 09:30:37

Nyomokban enyhe spoilert tartalmazhat. Úristen, most komolyan azon megy a vita, hogy mekkora probléma, hogy van benne szőrtelenítés??? Jézusom! Én olvastam mind a három könyvet, a filmet is láttam már, és szerintem semmi probléma a stylistokkal. Igen, van benne szőrtelenítés, de neked felnőtt férfiként (ha jól értettem), valóban nem nagy dolog ez, viszont ez neki, és a legtöbb nőnek az élete része, nem értem, mi azzal a probléma, ha az átalakítós részeknél megjegyzi az írónő, hogy az is megvolt. (Általában egy-egy mondatról beszélünk.) Ami pedig a stylistokat illeti, szerepük van. Nem véletlenül írják le, hogy mit csinálnak vele, és nem az a célja, hogy a szépséget emelje piedesztálra az írónő, hanem az, hogy megmutassa, bizony ez is egy eszköz az emberek manipulálásához. Elég fontos eszköz, és ez bizony tény. Ezért fontos Cinna szerepe, mert ha nincs Cinna, nincs tüzes lány, nincs fecsegőposzáta. És pont. És nem hiszem, hogy erről a témáról többet írnának a könyvben, mint amennyi szükséges. Főleg, hogy a könyv nagy részében nincsenek is ott. Ami pedig azt a dolgot illeti, hogy saját magát másolja az írónő a folytatásokban, bizonyos szempontból értem, mire gondolsz, de nem hiszem, hogy ez zavaró lenne. A második rész nekem speciel jobban is tetszett, mint az első, a harmadik pedig már tényleg nagyon nem arról szól, amiről az első kettő. A szerelmi háromszög. Szerintem nagyon bosszantó és felületes dolog a Twilighthoz hasonlítani, már csak azért is, mert attól eltekintve, hogy létezik (mármint a háromszög), semmi hasonló sincs bennük. Katniss igazából egyikőjükbe sem szerelmes, és egyiket sem áltatja azzal, hogy akar tőlük valamit. Barátként mindkettőt szereti, Peeta esetében pedig kénytelen eljátszani, hogy szerelmes, de ennyi. Az igazi szerelem része a dolognak csak a harmadik kötetben jön, és arról is elég necces kijelenteni, hogy nyálas lenne. Mert nem az.

abelh 2012.03.22. 10:24:23

19: Ne érts félre, nem fellengzésként írtam, hogy ezt a férfi gyomor nem veszi be - több ismerősöm is olvasta a könyvet, és sokuk azt mondta, hogy köszönöm szépen, nem erre számítottam, ebből nem kérek a továbbiakban és eszükbe sem jutott folytatni a könyveket. És ez a legnagyobb baj az egész sztorival, hogy adott egy ütős alapfelállás (ami már eleve nyúlás) és mellé Collins csak blöfföl egy hatalmasat, elővezeti, hogy na itt aztán olyan epic építkezés lesz, hogy még Michael Bay is slow mo'-ban indul a könyvesboltba a következő kötetért, vagy éppen Aeonflux azt mondja, hogy ez az egész mitológiai méreteket ölthet ;) (no offense) - ehhez képest meg a továbbiakban is marad csupán az esetlen vívódás. De már az első kötet végén is SPOILER Katniss legnagyobb gondja az az utolsó bekezdésben, hogy Peetával miként rendezze az érzelmi életét, miközben olyan traumákon ment keresztül, amiktől minimum Cronenberg válik az emberből. na mindegy, csak nem szeretem, ha ennyire hülyére veszik az embert. nagy a füstje, közben meg semmi lángja az egésznek. Sorry a könyv offért, befejeztem :)

Ismeretlen_1068 2012.03.22. 10:45:17

20: Non taken. Az ígéret benne van az első rész befejezésében, de ha nem használták... használják ki, az nem az én hibám. :)

Ismeretlen_1068 2012.03.22. 10:49:02

20: Egyébként ez egy tinédzsertörténet, és egy tinédzser számára mi okozza minden helyzetben a legnagyobb traumát? A szerelem.

cuspis 2012.03.22. 15:47:10

Hát szerintem ennek a könyvnek összesen annyi köze van a Twilighthoz, hogy Stephanie Meyer ajánlgatja a borítón...Amúgy nekem az első gondolatom a könyvet olvasva az volt, hogy az utolsó dolog amire szükségem van az életben az a romantika. SPOILER Olyan irányba ment el a végén a történet, hogy már nem számított, hogy ki kit szeret, kit választ, és a mondanivalója is pont ez lett, hogy nincs boldog befejezés. Nekem iszonyatosan tetszett a vége, mert annyira reálisan vázolta fel, hogy aki ilyeneket megél, az a végére teljesen megkattan, és sose fog rózsaszín ködbe illő életet élni. Szerintem érdemes elolvasni, mert ez nem egy tipikus szerelmi történet. Én inkább azt mondanám, hogy a szerelmi szál azért van benne, hogy olvashatóbbá tegye a regényt, és hogy legyen egy motívuma a történetnek, ami könnyen feldolgozható bárki számára, ezzel fenntartva az olyan olvasók érdeklődését is, akik nem szoktak komolyabban merengeni társadalmi, politikai, filozófiai kérdéseken. Talán tiniregénynek van burkolva, de nekem nem az jött át belőle, hogy jaj milyen nehéz pasit választanom. Aki ennyire felszínes, hogy csak ezt látja meg benne, hát az most istenem...mit mondjak erre? Ez amúgy is egyén függő, nem tudhatod, hogy benned milyen érzéseket kelt. Ami nekem is kicsit furcsa volt, hogy a második történetben megismétli a viadal sztorit, de mikor olvastam rájöttem, hogy itt már nem ugyanarról van szó, mint az elsőben. Tény, hogy nem túl eredeti, de ez van. Amit kicsit hiányoltam az a vallás volt, elvégre ez is jelentős szerepet tölt be minden társadalom életében, a könyv mégsem tesz említést róla. Angolul nem olvastam, de a magyar fordításban engem sokszor idegesített a megfogalmazás, talán eredeti nyelven ez jobb. Mindenesetre nagyon élvezhető és tényleg sokatmondó történet, már akinek van hozzá befogadóképessége.

filmező · http://filmkupac.blogger.hu 2012.03.22. 22:47:48

Engem egy dolog billentett ki nagyon a filmváltozatnál: a végén azok a dögök. SPOILER! SPOILER! SPOILER! A könyvben amikor elérkeztem a viadal végéhez, akkor komolyan gondoltam, hogy leteszem, mert azokat a mutánsokat kicsit soknak éreztem mindaddig, amíg ki nem derül (jó, oké gyorsan), hogy a viadal kiválasztottjai, de itt a filmben közük nem volt hozzá, mert egyszer sem mutatták, hogy elvitte volna a hullákat a légpárnás repülőgép, és így kicsit olcsó húzásnak ítéltem meg. SPOILER VÉGE! SPOILER VÉGE! SPOILER VÉGE! Mindent összevetve is megérte megnézni, úgy gondolom.

zhal 2012.03.23. 14:36:25

Negyven felett férfiként olvasva az utóbbi idők egyik legerősebb érzéseket megmozgató könyve (nem sokrétű, nem összetett érzéseket, hanem erőseket: haragot, dühöt). Annak ellenére, hogy szerintem elég egyszerű az író stílusa, zárt a világképe (valszeg nem véletlenül, elég koncentrált történet), cselekmény- és női/tinédzser-érzelem-központú, de a szitu és rendszer emberi(!) vonzatai odatesznek. A filmet meg majd megnézem, a trailer alapján a lényeg meg lett fogva. Részletek, magyarázatok, kérdéseket felvető továbbgondolások a könyvben sincsenek sokszor kifejtve. Mekkora Panem? Egész Észak-Amerika? Ahhoz nagyon kicsinek tűnik a 12-ed részének bemutatása. Semmi külföld, mintha egyedül lennének a világban. Sugárfegyver és szén, meg szövőmunkások... Ilyeneken múlna a gazdagok élete? Szóval érdekes, de nem ez a lényeg. A főszereplő bizonytalansága néha túladagoltnak tűnik, de a tinik asszem tényleg tudnak ilyenek lenni. :)

Komplikato 2012.03.24. 01:48:32

"Nem tudom, ki mondta ezeknek a mai írónőknek, hogy menő egyszerre két pasit szivatni, de szerintem szánalmas" Tudja a fene, de pl. japán mangákban ha tini csajoknak készült, átlag benne van a két pasi és a jaj kit válasszak téma. A srácoknak készült verziókban meg divat a "hárem" téma, amikor főhős beesik egy közösségbe amiben túl sok a magányos csaj :D És egész jól elvannak ezekkel már vagy 2 évtizede.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2012.03.25. 15:19:41

Jól megszívtam akkor, nem tudtam, hogy tinifilm. Olvastam az indexen, hogy az évezred filmje, blabla, jó nagy marha vagyok. Ráadásul egész addig, amíg el nem kezdődtek a játékok, élveztem a filmet, azt hittem hogy egy remek kis disztópia lesz, de onnan aztán jöttek a hülyeségek (nem olvastam a könyvet, én csak azt látom, ami a filmben van) - "támogatók" szerepe homályos maradt, most miért is kell megnyerni a szimpátiájukat? Nyilván sok emeltdíjas sms-be kerül beküldeni valami segítséget, de akkor se értettem. -A harcjelenetekből semmit (semmit!) nem lehetett látni, kapkodós, homályos felvételek. Tudom, hogy direkt ilyen, és szar, és élvezhetetlen. -Az 1-es és 2-es körzet "profi" harcosai, nem viselkedtek profiként, inkább úgy, mint egy csapat kisdobos. Mindenki alszik, de nem áll senki sem őrt? Egy íjász álmukban lekaphatta volna az összeset. Így is sikerült meglepni őket a darazsakkal. Kiülnek a rét közepére, ugyancsak jó célpontot nyújtva? Körbeaknázzák a kaját (ez oké) de olyan közelre teszik, hogy minden felrobbanjon? (nem is értem igazából, mi robbant fel a halom alatt ia akna volt, vagy ottfelejtettek egy gránátot az almák között? -Nem volt teljesen világos a játékok értelme sem, hiszen amikor a néger kislány meghalt, egyből lázadás tört ki a körzetében, amit úgy kellett leverni... hiába fejtegette az elnök, hogy a remény erősebb a félelelmnél, blablabla, nekem pont úgy tűnt, hogy ez a játék csak olaj a tűzre. -Igen, a love sztori enyhén szólva felszínes volt. -Hiányoltam azokat a jeleneteket, ahogy a nézők fogadásokat kötnek, szomorúak ha meghal a kedvencük, a paprikajancsi műsorvezető meg konferál... egyszóval a külvilág. Végig csak az erdőt láttuk, ami sokszor elég vontatott volt. Ezt nem értem, miért hagytl elsikkadni, nagyon sokat hozzáadott volna a hangulathoz, a film lényege veszett el, kritika a valóság show-król, meg a társadalomról.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2012.03.25. 15:21:24

Bocs, elfelejtettem szólni, hogy spoileres a hozzászólásom.

Ismeretlen_1068 2012.03.25. 20:56:28

27: Hát igen, ezek ésszerű kifogások, nem is támadnám be őket, illetve csak annyit tennék hozzá, hogy a könyv első szám, egyes személyben íródott, szóval Katnissszal egyetemben az olvasó előtt is ködös volt a szponzorok igazi léte - ugyanakkor a film elkövette azt a hibát, hogy néha elvonatkoztatott tőle, szóval egyenetlen volt ez, na.

BB Shockwave 2012.03.26. 12:13:53

Számomra rejtély, hogy egy ilyen lezüllött apokalipszis-utáni világban miért érdekelné az éppen eltengődő jónépet gyerekek élet-halál viadala, amikor feltehetően ez megy az utcákon mindennap. Már most is lazán lelőnek Amerikában valakit 10$-ért, képzeld mi lenne ha az étel ritkaság lenne! És nincs az a hatalom ami egy ilyen törvény nélküli világban rendet tudna tartani, max egy Mad Max szerű erődben elbarikádoznák magukat a gazdagok és zsoldosokat küldenének ki harácsolni... Elég valószerűtlen az alapkoncepció, ezért nem is nagyon érdekelt a többi, de abból amit itt olvasok szépítgetésekről meg stylistokról... Guhh. Ilyen valóság-show gladiátorviadalt el tudok képzelni a jövőben (sajnos), de pont egy gazdag és jóléti társadalomban, ahol egyes hülyék önként jelentkeznek ilyenre a hírnév fejében - amiért bármit megtesznek egyesek (lásd Bikicsunáj).

Sziki 2012.03.28. 13:16:31

30. Ha olvastad volna a könyvet, tudhatnád; az ég világon senkit nem érdekel a gyerekek viadala - a Kapitólium lakosain kívül. Minden körzetnek ez egy kínszenvedés, egy valóságos büntetés. Ami pedig a lázadást illeti, megvolt. Tesz róla említést a könyv, hogy voltak harcok, ezekre kifejlesztett biofegyverek (lásd vadászdarázs, fecsegőposzáta), csak a körzetek elbukták ezt a harcot. 12 megadta magát, a 13. viszont kitartott a végsőkig- ami ismerjük el, nem tartott sokáig, mert vegyi fegyverekkel szétbombázták a területet. A lázadás után hozták a rendeletet, hogy meg kell rendezni az Éhezők Viadalát minden évben, ezzel is emlékeztetve a körzetek lakóit hogy mennyire kiszolgáltatottak a Kapitólium felé. Ami pedig az őrjöngő közönséget, támogatókat illeti, csak nézd meg mondjuk kis országunkat. Mai napig hódít a valóságshow (sajnos), és a hülye nép mindent bekajál. Tudod..."kenyeret és cirkuszt".

aronrunning · https://linktr.ee/daniaron 2012.09.24. 00:05:06

A DVD megjelenésről nem tudtok valamit? Augusztus 18-ra volt kiírva, de még sehol sem lehet kapni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.24. 07:19:13

@stripe: Augusztus 18-án maximum külföldön volt kiírva, nálunk még be sem jelentették... de hamarosan.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása