aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: rango (2011) Takács Máté
2011. március 03. 08:48:48

Kategória: 11 komment

Az megvan, hogy egy kaméleon bemegy az ivóba és kér egy pohár vizet? Ez kérem nem vicc, ez egy kőkemény westernfilm.

Az megvan, hogy egy kaméleon bemegy az ivóba és kér egy pohár vizet? Ez kérem nem vicc, ez egy kőkemény westernfilm - ami ugyanakkor rém vicces. Pedig western és vígjáték kettőséből egészen ritkán sül ki valami jó, még ritkább, hogy valami ilyen jól működjön mindkét zsáner keretein belül.

A Rango vérbeli western. Alapvetése, miszerint különös idegen érkezik a jó pár bajtól szenvedő, poros, de tényleg poros kisvárosba, jól ismert; ha kettőnél több filmet láttunk a műfajból, már biztos volt szerencsénk ehhez a felálláshoz. Idegenünk ráadásul szerencsés véletlenek sorozatának folyományaként a város védelmezőjének szerepébe pottyan. Szerep, bizony éppen ez az, ami a személyiségi problémákkal küzdő, színészi babérokra törő kaméleonnak kellett. Megtalálni látszik önmagát, vagyis egy lehetséges önmagát, noha kétség kívül nem méltó a ráosztott feladatra...kezdetben. De ez már csak így szokott lenni. Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, ha szőrösszívűek lennénk, hogy a Rango története semmi újdonsággal nem bír, ám ez alig sportszerűbb, mint A Gyűrűk Ura sztoriját úgy lecsupaszítani, hogy "emberek mennek."

A Rango főszereplői állatok - ez már eleve elég ahhoz, hogy az újdonság erejével hasson, de ha mégsem, hát ezek az állatok aztán nem hasonlíthatók egyetlen animációs film gárdájához sem. Zord külső, szikár ábrázat, morbid fogyatékosság jellemzi ezeket az egytől egyig, kívül-belül defektes figurákat; némelyről első blikkre, vagy még a továbbiakban sem állapítható meg igazán, miféle szerzetről is van szó. A sajátosan megjelenített alakokból mókásan tűnik ki rikító színével és hebehurgya természetével a főhős - egy kaméleon, ugyebár. Kedvelhető pofa ez a Rango, már csak azért is, mert a nevettető momentumok java hozzá kötődik, s emellett megvannak a maga szürreális pillanatai is, valahogy úgy, mint Sparrow kapitánynak Davy Jones börtönében.

A szereplők és a vadnyugati közeg már önmagukban elegendők a figyelem lekötéséhez, de egy kibogozandó rejtély, egy páratlan akciószekvencia, a szellemes filmes utalások, a különleges képek és animáció (az ILM első animációs munkájáról van szó, az operatőr-konzultáns pedig Roger Deakins), a nagyszerű színészeket megmozgató magyar szinkron és a gyerekfilm határait feszegető humor is mind-mind kiválóan szolgálják az év alighanem legkülönlegesebb animációs filmjét - mert lesz itt bőven még hasonló produkció, de a Rango már csak abban is nyertes, hogy 3D nélkül nyeri meg közönségét. Mert meg fogja. Hiszen mindenki szereti a jó vicceket és a jó filmeket. Az megvan, hogy egy kaméleon bemegy az ivóba és kér egy pohár vizet?

kövess minket facebookon!

Címkék

kritika western comedy animation johnny depp gore verbinski 8csillagos uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr314539341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_169693 2011.02.23. 10:07:23

A cikk végére látatlanban beleszerettem, és lefoglaltam 2 jegyet hétvégére. :) Azt hiszem, pontosan erre van szükségem.

Ismeretlen_1068 2011.02.23. 12:31:24

Ejha, erről a filmről még sehol sem találtam kritikát. Nem semmi! ;)

Ismeretlen_62806 2011.02.23. 13:26:23

az előzetesek hihetetlenül ellenszenvesek voltak és továbbra is teljesen hidegen hagy a film - a kritika után remélem, hogy egy ritka pozitív csalódás lesz belőle. :)

Ismeretlen_62806 2011.02.23. 13:27:01

és már csak azért is meg kell néznem, mert továbbra sem tudom, mit keres ott az a rohadt hal :)

gonzo 2011.02.23. 13:48:39

a cikk végéig (igen kóser) én is fel lettem tüzelve, és akkor irány a mozi, yihaaa!, de a "magyar szinkron" kioltotta a lángot.

Ismeretlen_1068 2011.02.23. 13:54:15

Szóval elveimet félretéve én is elolvastam a kritikát és már indulnék is jegyet váltani, de azért a filmet féltem kissé - anyagi szempontból. Vajh hány, cuki állatkákon edződött szülő tereli majd be a csemetéit egy "groteszk westernre"?

Ismeretlen_82723 2011.02.23. 13:55:34

5: A "nagyszerű színészek" rész elkerülte a figyelmed? Pár név a mellékszereplők megszólaltatói közül: Konrád Antal, Harsányi Gábor, Csuja Imre, Reviczky Gábor, Rajhona Ádám, Hollósi Frigyes, Cs. Németh Lajos. Különben is, animációs filmeknél mindig jók a szinkronok, most meg különösen.

Gonzo 2011.02.23. 14:51:31

akiket felsoroltál kiváló színészek, jó hangokkal. de engem ez valahogy jobban tűzbe hoz, ha már ők is hangjukat adták: Ray Winstone Harry Dean Stanton Ned Beatty Alfred Molina Bill Nighy ja, és majd' elfeledtem: johnny depp. persze, mesefilm. gyerek nem tud olvasni. de ez a Rango akkor gyerekfilm, amikor egy potter matinéfilm. (mellesleg nemrég láttam a kill bill 2-őt a cool tv-n: reviczky és a többiek közel se tudták azokat a tájszólásokat, apró kis gesztusokat visszadni, ami az eredeti nyelvben rejlett. és mivel ez is western, kizárt, hogy csuja texasi tájszólással beszéljen.) mindegy. remélem, ezt vhol adják eredetiben.

Ismeretlen_148340 2011.02.23. 15:18:30

Két előzetesre emlékszem a Scott Pilgrim előtti felvezetőből.Az egyik a Rango, a másik a Cowboyok az űrlények ellen című akármi...Azonnal megfogadtam, hogy az animációs filmet megnézem, a másikat pedig messzire elkerülöm. A gyerekes poénok egy kicsit zavartak, de a kínos csöndeket és az állandó ügyetlenkedéseket megfelelő adagban el tudom viselni.Várom, hogy láthassam.

Ismeretlen_141758 2011.02.23. 19:07:17

Ha már láttam volna is késő lenne! MUST SEE! A bejegyzés szerzőjének pedig pirospont a cikkért. ;-)

Dave Campestre 2011.03.05. 07:58:13

Habár a sztori borzasztóan sablonos, a kreativitás szétfeszíti a vásznat, ami a megvalósítást, a világteremtést illeti. Szinte tátva maradt a szám.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása