aeon flux

ready for the action now, danger boy?

visszatérhetnek az éjszaka teremtményei Zalaba_Ferenc
2010. február 05. 08:07:56

Kategória: 23 komment

Izgalmas hírre bukkantam az Empire honlapján. A kilencvenes évek egyik legambiciózusabb, egyben legnagyobbat hasalt horrorprojektje, a NIGHTBREED hamarosan visszatér, méghozzá értelmi szerzője, Clive Barker eredeti elképzelései alapján.

Izgalmas hírre bukkantam az Empire honlapján. A kilencvenes évek egyik legambiciózusabb, egyben legnagyobbat hasalt horrorprojektje, a NIGHTBREED hamarosan visszatér, méghozzá értelmi szerzője, Clive Barker eredeti elképzelései alapján.

Ahogy a cikk is írja, ez a történet a horrorok Star Warsaként indult ringbe, elképesztően fantáziadús kerettörténetet és bestiáriumot állított csatasorba és még a mondanivalója is rezonáns volt (nem a Midian titkos városában élő szörnyek és varázslók az igazi monszterek, hanem az ő elpusztításukra szövetkezett ember-csőcselék), s ebbe a mitikus buliba még David Cronenberg is betársult, mint hátborzongató sorozatgyilkos. Ám a film végül áldozatul esett a hisztériázó producereknek, akik az eredeti, közel 145 perces változatot 90 percesre nyirbálták, és a kapott eredmény csupán megpedzegetett lényeinek köszönhetően több egy B-kategóriás creature feature-nél.

Ám az idén húsz éves film - melyet Clive Barker saját, Cabal c. regénye alapján szövegezett és rendezett - a hírek szerint hamarosan eredeti, közel két és fél órás pompájában tér vissza a Minneapolisi Horror Hound filmfesztiválon, és csak remélni tudom, hogy legalább akkora sikerrel, hogy újabb vetítések és esetleg egy DVD/BD-verzió is kövesse. Nem ez lenne az első film, melyet a Warner átalakított formában rehabilitál.

Címkék

horror kult cronenberg clive barker alternative version

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr574537619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_83946 2010.02.05. 09:10:49

Ez a csávó egy nagy nulla. Filmes szempontból totál tehetségtelen... legalábbis szerintem. Egy filmjét sem tudtam egyhuzamban végig nézni (ez hazugság, mert pont ezt az alkotást, tv-ben sikerült). A film amúgy tényleg meglepő, hisz nem az lesz amit várnánk az elején. Viszont nem is horror.

Ismeretlen_1068 2010.02.05. 09:13:37

íróként valóban tehetségesebb, viszont a nullánál sokkal jobb. a HELLRAISER filmként is kitűnő (leszámítva az utolsó néhány percet a gurulós és repülős monszterekkel :), a NIGHTBREED-nek pedig nem csak a zenéje isteni.

clive 2010.02.05. 09:25:39

Clive Barker egy zseni. Íróként teljesen új fejezetet nyitott a horrorirodalomban. Tovább az ő által megkreált dark fantasy világok is a legeredetibbek. 1000-ből 999 teremtmény az ő kreálmánya, az (ő szülötte) szóval, olyan gazdag és egyedi fnatáziavilággal rendelkezik, amit az általam egyébként nagyon szeretett Gaiman is csak irigyelhet (mert az ő könyveit is falom, viszont míg ő általában meglevő mitológiai alakokból gyúr urban fantasyt, Barker teljesen újat kreál). A Korbács szerintem mai napig hatással van a modern mai világban játszó fantasykra (én a Harry Potterben is fedeztem már fel motívumokat) míg valahol Az öröklét tolvaját meg a Coreline juttatta eszembe. A filmjei mellett se lehet elmenni. A Hellraiser az egy mestermű sőt még a második része, aminél csak íróként működött közre az is egy remekmű szerintem. Ez, hogy kiderült, hogy az Éjszaka szülötteinek van egy ilyen hosszabb verziója, talán tényleg egy olyan film kerekedik ki belőle, ami joggal képviseli a dark fantasy műfajt. Egyébként még a 90 perces se volt rossz.

Ismeretlen_83946 2010.02.05. 09:53:25

Már nem azért, de filmes szempontból 20 éve nem volt értékelhető alkotása. És akkor is csak egy "nem rossz" és egy "véletlen csinált egy jó filmet" (ami szerintem pocsék lett) sikerült neki. Külön vicces, hogy a "filmjei" így futnak: Clive Barker's. Ez most komoly? Mondjuk egy Titanic után James Cameron talán megteheti, de...

Ismeretlen_1068 2010.02.05. 10:00:16

4: olvastál már tőle bármit is? a KORBÁCS mai napig a legkedvesebb regényem. vagy tucatszor befaltam.

Ismeretlen_23605 2010.02.05. 10:24:51

gondoltam hogy a korbács a kedvenc... jesszus,

clive 2010.02.05. 13:55:58

Nekem úgy minden regénye kedvenc. Az meg, hogy a filmjei így futnak: Clive Barker's. Igen megteheti. Mivel saját regényeit adaptálta ergo ízig vérig az övé. Mint író, mint forgatókönyv író és mint rendező. Ez az abszolút szerzőiség. Stephen King nevét is kiteszik címbe pedig nem ő rendezte, de vele adható el valami leginkább továbbá mint író megérdemli. James Cameron neve nem emlészek, hogy ki lennének írva a cím előtt (bár az Avatart még mindig nem láttam bár imdb-n megjegyzi, hogy ki is írják a nevét a cím előtt). Ettől függetlenül nem a bevételekből indulnak ki amikor kiteszik valamely alkotó nevét a cím elé. John Carpenteré majdnem mindig kint van, ha jól emlékszem.

Argento 2010.02.05. 17:24:18

De jó kis film volt ez. Várjuk szeretettel a hosszabb,Barker féle verziót. :) Jó lenne már egy Kárhozat és Korbács megfilmesítés is.Örülnék nekik.

n4nom4n · http://seygirfnuarb.deviantart.com/ 2010.02.05. 19:03:11

A Korbács-hoz csak Peter Jackson vagy Guillermo del Torro nyúljon hozzá... :) ... tényleg nagyon jó könyv de nekem a kárhozat is tetszett...

Ismeretlen_1068 2010.02.05. 21:01:18

nekem a KORBÁCS-ra (egészen pontosan WEAVEWORLD) már dreamcastom is volt, csak már kezdenek rettenetesen kiöregedni. de azért várom a véleményeket: cal mooney - ewan mcgregor suzanna parish - emily mortimer immacolata - rachel weisz shadwell - bill nighy a korbács - andy serkis :)

Ismeretlen_83946 2010.02.05. 22:36:08

Én most a filmjeiről beszéltem, könyvet nem olvastam tőle, mert szerintem a horror könyv formájában nem működik (még nem jött át egy sem). Amihez film szinten köze van az szerintem nem egy nagy cucc. Engem ezért is külön felháborít a neve alkalmazása amikor szerintem (!!!) egy senki. Másrészt Stephen King munkássága egy kicsi nagyobb. Amúgy fura, de nekem a Hellboy2 nézése közben ez a muksó jutott az eszembe és a teremtményei, szóval elismerem az agyszüleményeit, de a filmekhez az én szememben nem ért.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.02.05. 22:52:11

11: "a horror könyv formájában nem működik" Ja hogy innen fújnak a szelek. King egész munkásságát erre tette fel, de ez ne zavarjon. Barker meg azért "senki", mert egy betűt sem olvastál még tőle?

Ismeretlen_1068 2010.02.05. 22:53:53

11: azt ugye tudod, hogy stephen king azt mondta barkerről, hogy "i have seen the future of horror and his name is clive barker"? lehet, hogy king termékenyebb (jó sok szart írt ő is, főleg az utóbbi 20 évben), de a mennyiség nem egyenlő a minőséggel. és a HELLRAISER is megmarad HELLRAISER-nek, ha tetszik, ha nem. :)

Ismeretlen_1068 2010.02.05. 22:54:36

11: egyébként 10-ből 1 king könyv működik filmen. elég rossz lehet neked.

Ismeretlen_83946 2010.02.05. 23:21:09

De most megint a könyveiről magyaráztok, amikor én a filmjeit fikázom...

Ismeretlen_1068 2010.02.05. 23:36:05

eme két személy esetében elég nehéz elválasztani egymástól a filmet és a regényt. de ha csak a filmnél maradunk, láttad te a MAXIMUM OVERDRIVE c. filmet? nincs több kérdésem. :)

Ismeretlen_83946 2010.02.06. 00:05:37

Ez most komoly? Egy filmet rendezett és azt hozod fel példának? Sose fogtok meggyőzni, hogy Barker egy jó filmes.

Ismeretlen_1068 2010.02.06. 00:09:57

hát ha egyet rendezett - minden idők egyik legrosszabbikát - akkor melyiket hozzam fel? ne duzzogj már. :) barker hármat rendezett, ebből az egyik kultikus és jó, a másik csak kultikus, de hamarosan talán jó lesz, a harmadik meg közepes. na de nem akarlak én meggyőzni, hisz úgysem lehet. :)

Argento 2010.02.06. 12:55:08

Hát nálam a Hellraiser abszolút kedvenc,mint Barker. A Nightbreed-et is imádom,ez a hosszú változat meg csak még jobbá teheti. :) Ott van még a Candyman(az első részről beszélek),ami hatalmas film volt,nekem nagyon bejött,a mai napig is megállja horrorok között a helyét.Hiába "csak" az írója Barker,nagyon érződik a filmen a hatása.Újabb nagy horrorikont teremtett meg és Tony Todd élete leghíresebb szerepéhez jutott ebben a filmben. A Lord Of Illusions-t megint csak megnéztem párszor,bár nem egy kimondottan erős film,mégis van benne valami. Az utóbbi Barkeres megfilmesítések viszont nem jöttek be nekem :Midnight Meat Train és Book Of Blood,igaz csak novellákból készültek,de akkor is... Szerintem Clive Barker teljesen egyenértékű író Kinggel,nem olyan termékeny,de a nagy Stephen King is írt már bőven **arokat,a Set.ét torony nem az ő világa,a régen megírt könyvei újrakiadásai tartják fent a hírnevét.A SK filmek sem mind annyira jók,vannak nagyon gyengék is (Ellen Rimbauer pld.),meg iszonyat jók is (Pet Sematary). Én Clive Barkert a Korbács és Kárhozat könyvek elolvasása óta az egyik legjobb horror/fantasy írónak tartom.King-et meg a Christine és a Misery miatt mindíg ímádni fogom. :) Hadd jöjjön csak az a Nightbreed. :) 13: Tényleg jama,pont King mondta hogy "Látom a horror jövőjét,úgy hívják Clive Barker". Azért ez nem egy rossz elismerés SK-től. :)

clive 2010.02.06. 15:01:35

Hellraiser a legjobb angol horrorfilm, ami valaha készült pedig ott jó pár remekmű született (pl.:The Wicker man):) Az ördögűző ugye amerikai film? Nightbreedet is szerettem. Jól kiegészítette a könyvet. Az a jelenet, amikor mesélik az éjszülöttek, hogy régen hogy üldözték őket az emberek az zseniális. Ugyanez ismétlődik meg később. Nagyon kíváncsi lennék erre a 145 perces változatra. Szerintem teljesen új filmet kapunk. 55 percet kivágni egy filmből azért elég durva. A szörnyek meg zseniálisak:) A horror könyv formájában nagyon is működik. Egyetlen dolog van, amit a film kitud használni a könyvvel szemben. Ha egy alak kiugrik a sarok mögül és feltekerik a zenét meg a hangot és az hirtelen megijeszt. Ez könyvben nincs viszont igazán rettenetes, félelmetes dolgokat tudnak ám leírni. Hisz a saját fantáziáknál nincs számunkra félelmetesebb. Lovecraft leírhatatlan borzalmait mindenki úgy képzeli el, ahogy neki a legrémesebb. Tőle a Szín az űrből (talán ez a címe) hát ennél nyomasztóbb, kíméletlenebb horrorral talán még filmen se nagyon találkoztam pedig ez csak egy hosszabb novella.

Ismeretlen_1068 2010.02.06. 17:36:36

19: hát még a PET SEMETARY 2 milyen jó! rendesen megalapozta edward furlong további karrierjét. :)

rodney · http://urhajos.tumblr.com 2010.02.07. 16:51:03

ilovebubbles ne szövegeljél már, egy tudatlan senki vagy. nagyjából olyan a te itteni jelenléted, mintha fekete pákó próbálná a kazinczy vezette egykori nyelvújítási mozgalmat a 21. századból kritizálni: nem releváns.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.20. 08:29:36

Clive Barker ma hivatalosan is bejelentette, hogy a Nightbreed: The Cabal Cut megjelenik DVD-n.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása