aeon flux

ready for the action now, danger boy?

márai sándor: a teljes napló 1943 - 1944 Zalaba_Ferenc
2008. december 23. 00:18:30

Kategória: 9 komment

Nem is volt olyan rég, hogy a Helikon kiadó úgy döntött: az eddig csak hiányosan hozzáférhető Márai naplókat teljes terjedelmükben jelentetik meg. Az elmúlt két év alatt hat vaskos kötettel el is jutottunk az 1943-as írásaitól a '49-esekig. Reméljük lesz erejük folytatni, mert bár ez sem kevés, de Márai szorgalmas naplóíró volt, aki egészen '89-ben bekövetkezett haláláig irt. Most csak az elsö kötet kerül olvasószemüvegünk alá.

Szerb Antallal ellentétben Márai mindig is tudatosan az utókornak írt, nem ritkán saját maga gondoskodva naplórészletei megjelenéséről. Intim részletekre vagy más hasonló 'szenzációra' épp ezért nem érdemes számítani. Az elsö kötet két jól elválasztható részre különül, s nem csak azért mert két évet ölel fel. Az eleje olyan, mintha egy bővített 'Füves könyvet' lapozgatnánk. Szellemes anekdoták és megjegyzések, kiegészítve olvasmányélményeinek vagy épp készülő írásainak taglalásával. Néha a politika is megjelenik, de még csak nagyon szőrmentén. Aztán váratlanul felborul körülötte a világ. A világháború már nem csak az újságok címlapjain, hanem bombák képében is ráköszön Budapestre. Hamarosan felhúzzák a gettó falait, kiássák az árkokat, készülve a közelgő ostromra, s lassan minden apróság; a viz, az áram és az étel is felbecsülhetetlen értékké magasztosulnak. Márai naplója váratlanul roppant izgalmas (már ha szabad ezt a szót használnom) kordokumentummá válik. Ugyan néhol próbálja kivonni magát mindebből, s még a légi riadók során is nem egyszer távol marad az óvóhelyektől és inkább Shakespeare-t olvas az üres városban, elcsípett történetei és meglátásai már mintha nem ebben a világban írodnának. Szinte csak mellékesen jegyzi meg, hogy nemrég látott egy SS-tisztet, aki mintegy pórázon vezet egy lengyel nőt, aki méregért könyörög a körülötte lévőknek.

S egy idő után akarva, akaratlanul mégis csak nagyon személyessé válik ez a Napló. Márai kénytelen számot vetni mindennel, az őt körbevevő világgal épp úgy, mint magával. A kötet pontozásától most tartozkodnék. Inkább egyszerüen csak ajánlanám mindenkinek, aki kiváncsi egy nagy emberre és arra milyen volt a történelem az ő szemén át.

Címkék

napló márai sándor magyar irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr684536130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.12.23. 00:50:25

régóta polcon várakozik a sértődöttek/a hang és a serdülők. melyiket ajánlanád? (mármint előbb. :)

Ismeretlen_108973 2008.12.23. 02:22:22

az utóbbit. :)

Ismeretlen_43584 2008.12.23. 16:10:12

pár éven belül talán a legnagyobbak között tanulnak róla, már középiskolákban is. nekünk még csak említés szintjén volt meg a könyvekben, de ez a post is jele talán annak, hogy egyre inkább bekerül a köztudatba. köszönet érte

Ismeretlen_22788 2008.12.23. 17:18:38

Én már úgy tanultam róla. Az Egy polgár vallomásai még érettségi tétel is volt, ha jól emlékszem (még jó, hogy idén érettségiztem... szenilis-e vagyok?!). Mondjuk az én középiskolám és tanáraim nem voltak éppen átlagosak, sok mindenről tanultam, amiről mások nem, szóval nem tudom, hogy az én tapasztalataim általános érvényűnek számítanak-e...

Ismeretlen_1068 2008.12.23. 18:01:11

ilyenkor szoktam irigykedni azokra, akik nem egy vidéki, ambíciót- és tehetséget nélkülöző gimnáziumban szereztek érettségit...

Ismeretlen_22788 2008.12.23. 18:21:20

Akkor most elárulom, hogy bizony én is vidéken jártam gimibe. :-) Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy viszonylag fiatal kéttannyelvű suliról van szó, lényegében ennek köszönhető a magasabb nívó és a viszonylagos liberalizmus, meg persze a tanároknak, akik javarészt értettek is ahhoz, amit tanítottak (az öt év alatt nem sokszor tanultam tankönyvből...).

Ismeretlen_9654 2008.12.23. 22:36:38

hála a jó égnek már nekem is a tananyag része volt márai (és mások, pl. a zseniális csingiz ajtmatov) bár én azért még mindig kiszanálnám a középsulis irodalmi anyag jó részét. durván előtérbe helyezném a kortárs irodalmat, és hemingwaytől kötelezővé tennék mindent.

Ismeretlen_85452 2008.12.24. 00:39:23

ae: Viszonylag sok Márait olvastam, de ezek sajnos pont kimaradtak :( Ami pedig a gimis tananyagokat illeti: ha rajtam múlna akkor irodalmat föleg a cikkben is emlitett Szerb Antal irodalomtörténeti irásaiból tanittatnék. Senki nem tudott olyan érdekesen és lebilincselően beszélni/irni a régi nagyokról mint ő. Ami Márait illeti, érdekes látni, hogy mig pár éve alig lehetett egy-két könyvét látni a boltokban, addig ma már a legtöbb helyen külön részleget kap. Már nem csak a tananyagban, de az eladási toplistákon is bérelt helye van. És ez mindenképp jó.

Ismeretlen_9654 2008.12.24. 09:32:58

így van, szerb antal két irodalomtörténeti munkái felbecsülhetetlenekek, de én a regényeit is imádom.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása